Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt.58, sa.4, ss.469-479, 2021 (Scopus)
Amaç: Bu araştırma, Bozcaada’nın ‘Çayır’, ‘Sulubahçe’ ve ‘Ova’ mevkilerinde yetiştirilen ‘Bozcaada Çavuşu’ üzüm çeşidinde uçucu bileşenlerin oranlarının belirlenmesi amacıyla, 2013 yılında yürütülmüştür. Materyal ve Yöntem: Bozcaada’nın farklı mevkilerinde bulunan ‘5BB’ anacı üzerine aşılı, eşit bakım şartları uygulanan 30 yaşlı goble bağlar araştırma materyali olarak seçilmiştir. ‘Bozcaada Çavuşu’ üzüm çeşidinin hasat tarihinde mevcut bağlarda aynı gün içerisinde salkım örnekleri alınmıştır. Araştırma Bulguları: Araştırma bulgularına göre; ‘Muscat’ üzüm çeşitlerinde saptanmış olan bazı terpenlerin ‘Bozcaada Çavuşu’ üzüm çeşidinde de majör uçucu bileşen olması, yaygın olarak yetiştirilen çeşidin hoş bir aromaya sahip olmasını sağlamıştır. Genellikle üzümlerde ve meyvelerde istenilen aroma bileşiklerinden olan ve lipoksigenaz yoluyla üretilen C6 bileşikleri bakımından da oldukça zengin olduğu görülmektedir. Sonuç: Bu bileşiklerden özellikle E–2–hekzenal ve hekzanal bileşiklerinin aldehitler grubunda, hekzanol ve Z–3–hekzenol bileşiklerinin ise alkoller grubundaki majör bileşenler olmasının, çeşide özgü istenilen aromanın oluşumunda etkili olduğu saptanmıştır.
Objective: The objective of this study was determine the ratios of volatile components in the ‘Bozcaada Cavusu’ grape variety cultivated in ‘Cayir’, ‘Sulubahce’ ve ‘Ova’ locations of ‘Bozcaada and conducted in 2013. Material and Methods: The thirty years old goble vineyards grafted on "5BB" rootstock at different locations of Bozcaada and applied equal care conditions were selected as research material. ‘Bozcaada Cavusu’ grape variety was harvested at different locations at the harvest date and cluster samples were taken in the same day. Results: Based on the findings from the study, it could be stated that some terpenes detected in grape varieties with ‘Muscat’ aroma were also major volatile components in the ‘Bozcaada Cavusu’ grape variety and this variety provided had a very pleasant aroma. Except terpenes, the ‘Bozcaada Cavusu’ grape variety was also rich in compounds with 6 carbons (C6 compounds) which formed by lipoxygenase pathway, usually the desired aroma compounds in grapes and fruits. Conclusion: Among these compounds, it was determined that especially E2hexenal and hexanal compounds were the major compounds in the aldehydes group whereas hexanol and Z3hexenol compounds were the major compounds in the alcohols group and they were effective in the formation of the desired flavor specific to the variety.