Determinations of volatile compounds in Bozcaada Cavusu grape variety cultivated at different locations of Bozcaada


Gündoğdu M. A., Şeker M., Dardeniz A., Şahin E., Eren R.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt.58, sa.4, ss.469-479, 2021 (Scopus)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 58 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2021
  • Doi Numarası: 10.20289/zfdergi.877014
  • Dergi Adı: Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Scopus, CAB Abstracts, EBSCO Legal Collection, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.469-479
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç:  Bu  araştırma,  Bozcaada’nın  ‘Çayır’,  ‘Sulubahçe’  ve  ‘Ova’  mevkilerinde yetiştirilen  ‘Bozcaada  Çavuşu’  üzüm  çeşidinde  uçucu  bileşenlerin  oranlarının belirlenmesi  amacıyla,  2013  yılında  yürütülmüştür.     Materyal  ve  Yöntem:  Bozcaada’nın  farklı  mevkilerinde  bulunan  ‘5BB’  anacı üzerine  aşılı,  eşit  bakım  şartları  uygulanan  30  yaşlı  goble  bağlar  araştırma materyali  olarak  seçilmiştir.  ‘Bozcaada  Çavuşu’  üzüm  çeşidinin  hasat  tarihinde mevcut  bağlarda  aynı  gün  içerisinde  salkım  örnekleri  alınmıştır.       Araştırma  Bulguları:  Araştırma  bulgularına  göre;  ‘Muscat’  üzüm  çeşitlerinde saptanmış  olan  bazı  terpenlerin  ‘Bozcaada  Çavuşu’  üzüm  çeşidinde  de  majör uçucu  bileşen  olması,  yaygın  olarak  yetiştirilen  çeşidin  hoş  bir  aromaya  sahip olmasını  sağlamıştır.  Genellikle  üzümlerde  ve  meyvelerde  istenilen  aroma bileşiklerinden  olan  ve  lipoksigenaz  yoluyla  üretilen  C6  bileşikleri  bakımından  da oldukça  zengin  olduğu  görülmektedir.     Sonuç:  Bu  bileşiklerden  özellikle  E–2–hekzenal  ve  hekzanal  bileşiklerinin aldehitler  grubunda,  hekzanol  ve  Z–3–hekzenol  bileşiklerinin  ise  alkoller grubundaki  majör  bileşenler  olmasının,  çeşide  özgü  istenilen  aromanın oluşumunda  etkili  olduğu  saptanmıştır. 

Objective:  The  objective  of  this  study  was  determine  the  ratios  of  volatile components  in  the  ‘Bozcaada  Cavusu’  grape  variety  cultivated  in  ‘Cayir’, ‘Sulubahce’  ve  ‘Ova’  locations  of  ‘Bozcaada  and  conducted  in  2013.    Material  and  Methods:    The  thirty  years  old  goble  vineyards  grafted  on  "5BB" rootstock  at  different  locations  of  Bozcaada  and  applied  equal  care  conditions were  selected  as  research  material.  ‘Bozcaada  Cavusu’  grape  variety  was harvested  at  different  locations  at  the  harvest  date  and  cluster  samples  were taken  in  the  same  day.       Results:  Based  on  the  findings  from  the  study,  it  could  be  stated  that  some terpenes  detected  in  grape  varieties  with  ‘Muscat’  aroma  were  also  major volatile  components  in  the  ‘Bozcaada  Cavusu’  grape  variety  and  this  variety provided  had  a  very  pleasant  aroma.  Except  terpenes,  the  ‘Bozcaada  Cavusu’ grape  variety  was  also  rich  in  compounds  with  6  carbons  (C6  compounds)  which formed  by  lipoxygenase  pathway,  usually  the  desired  aroma  compounds  in grapes  and  fruits. Conclusion:  Among  these  compounds,  it  was  determined  that  especially E2hexenal  and  hexanal  compounds  were  the  major  compounds  in  the aldehydes  group  whereas  hexanol  and  Z3hexenol  compounds  were  the major  compounds  in  the  alcohols  group  and  they  were  effective  in  the  formation of  the  desired  flavor  specific  to  the  variety.