Mikrodalga Destekli Hidrodistilasyon Yöntemiyle Elde Edilen Pelargonium graveolens (Itır) Esansiyel Yağının Karakteristik Bazı Özelikleri


Creative Commons License

Aydınlık P., Yüceer Y.

Gıda, vol.46, no.5, pp.1117-1131, 2021 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 46 Issue: 5
  • Publication Date: 2021
  • Doi Number: 10.15237/gida.gd21076
  • Journal Name: Gıda
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.1117-1131

Abstract

Bu çalışmada Pelargonium graveolens’den (ıtır) elde edilen esansiyel yağın karakteristik özellikleri incelenerek
doğal katkı maddesi olarak elma suyunda kullanılabilirliği araştırılmıştır. Esansiyel yağ üretiminde mikrodalga
destekli hidrodistilasyon yöntemi kullanılmış ve %1.75 verimle esansiyel yağ üretimi gerçekleştirilmiştir.
Uçucu bileşenlerin tanımlanması amacıyla gaz kromatografisi kütle spektrometresi kullanılmıştır. Itır
esansiyel yağının temel uçucu bileşenleri sitronelil format, izomenton, linalol, sitronelol ve geraniol olarak
belirlenmiştir. Esansiyel yağın antioksidan aktivitesi 0.54 mM troloks/mL yağ bulunmuştur. Esansiyel yağın
antibakteriyel etkisinin
Escherichia coli’ye kıyasla Staphylococcus aureus üzerine daha fazla olduğu saptanmıştır. Itır
esansiyel yağı ilave edilmiş elma suyunun mikrobiyel yükünde depolama boyunca düşüş olduğu belirlenmiştir.
Ayrıca esansiyel yağ ilave edilen elma suyunun duyusal özellikler bakımından da kabul edilebilir olduğu
tüketici testiyle ortaya koyulmuştur.