Farklı Mikroyapılara Sahip AISI 4140 Çeliğinin İşlenmesinde Yüzey Pürüzlülüğü ve Talaş Atılabilirliğinin Deneysel Olarak İncelenmesi


Kılıçlı V., Motorcu A. R., Erdoğan M., Şahin Y.

UMTİK 2004, International Conference on Machine Design and Production, Antalya, Antalya, Türkiye, 13 - 15 Ekim 2004, ss.1-10

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-10
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Bu çalışmada, tam tavlama, su verme+temperleme ve küreselleştirme ısıl işlemi uygulanmışAISI 4140 çeliğinin yüzey pürüzlülükleri ve talaş atılabilirlik davranışları incelenmiştir. Numuneler, talaş derinliği sabit tutularak kuru kesme şartları altında farklı kesme hızı ve ilerleme miktarlarında işlenmiştir. Deneysel sonuçlara göre, en düşük yüzey pürüzlülüğü daha düşük kesme hızı ve ilerleme miktarlarında su verilmiş+temperlenmiş numunelerde elde edilmiştir. Küreselleştirilmiş numunelerde küreselleştirme süresinin artmasıyla yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Numunelerin tamamında, ilerleme miktarının artmasıyla yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Isıl işlemlerin talaş atılabilirlik üzerine belirgin bir etkisi gözlenmez iken; tüm kesme hızlarında ve en yüksek ilerleme miktarında daha iyi talaş atılabilirlik gözlenmiştir.

In this study, the surface roughness and chip disposability behavior of AISI 4140 steel subjected to full annealing, quenching+tempering and spheoridized heat treatments were examined. By keeping depth of cut constant specimens were machined at various cutting speeds and feed rate, under dry cutting condition. Experimental results showed that, minimum surface roughness were obtained at lower cutting speed and feed rate in quenched+tempered specimens. Surface roughness was increased with increasing spheroidizing times in spheoridized specimens. In all specimens, surface roughness were increased with increasing feed rate. While heat treatment didn’t have obvious effect on chip disposability, the best chip disposability was obtained at all cutting speeds and maximum feed rate for all specimens.