The relationship between oxidative stress and selenium


Creative Commons License

Çakına S.

Environmental Toxicology and Ecology, cilt.2, sa.1, ss.22-29, 2022 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 2 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2022
  • Dergi Adı: Environmental Toxicology and Ecology
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Other Indexes
  • Sayfa Sayıları: ss.22-29
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Oksidatif stres, hücrelerdeki ve dokulardaki prooksidan moleküller ile bu reaktif molekülleri detoksifiye etmeye çalışan antioksidan moleküller arasındaki dengesizlik ile karakterize edilir. Oksidatif stres hem genetik hem de çevresel faktörlerden etkilenir. Selenyum esansiyel bir eser elementtir ve yetersizliği kanser ve kalp hastalığı gibi çeşitli hastalıklara yol açabilir. Selenyumun ana kaynağı besinlerdir ve genellikle deniz ürünleri, tahıllar, et ürünleri, süt, sebze ve meyvelerde bulunur. Selenyum antioksidan özelliklere sahip bir enzimdir ve seleno enzimlerinin yapısında yer alır. Bu yazıda selenyumun metabolizma ve antioksidan özellikleri gözden geçirilmiştir.

Oxidative stress is characterized by an imbalance between prooxidant molecules in cells and tissues and antioxidant molecules that try to detoxify these reactives molecules. Oxidative stress is affected by both genetic and environmental factors. Selenium (Se) is an essential trace element and inadequacy can lead to various types of diseases, such as cancer and heart disease. Foods are the main source of Se, and it is commonly found in seafood, grains, meat products, milk, vegetables and fruits. Se is an enzyme with antioxidant properties and is included in the structure of seleno enzymes. In this article, the metabolism and antioxidant properties of se are reviewed.