Çalışır Durumdaki Cihaz Kablolarının Çevresinde Oluşan İyonize Olmayan Elektromanyetik Radyasyonun Soğan Bitkisinin Vegetatif Gelişimi Üzerine Etkisi


Creative Commons License

Koç E., Yalçın F. S.

10.Ulusal Kimya Öğrenci Kongresi, Çanakkale, Turkey, 12 - 14 May 2025, (Unpublished)

  • Publication Type: Conference Paper / Unpublished
  • City: Çanakkale
  • Country: Turkey
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

İyonlaştırıcı olmayan elektromanyetik alanların (EMA) ortam seviyeleri son elli yılda keskin bir şekilde artarak kırsal ve uzak bölgelerde bile yaygın, sürekli, biyolojik olarak aktif bir çevre kirleticisi haline geldi. Birçok flora ve fauna türü, benzersiz fizyolojileri ve yaşam alanları nedeniyle, insan tepkisini aşan şekillerde dışsal EMF'ye karşı hassastır. Bu, büyük ölçüde değişken, büyük ölçüde görünmeyen ve bazen yerelleşmiş türlerin yok olmasına katkıda bulunabilecek olası bir faktör olan karmaşık içsel reaksiyonlara yol açabilir.  Tüm frekanslar ve taksonlar üzerinde yapılan çok sayıda çalışma, mevcut düşük seviyeli antropojenik EMA'nın yönelim ve göç, yiyecek bulma, üreme, çiftleşme, yuva  yapma, bölgesel bakım ve savunma ve canlılık, uzun ömür ve hayatta kalmanın kendisi de dahil olmak üzere sayısız olumsuz ve sinerjik etkiye sahip olabileceğini göstermektedir (1).

İyonlaştırıcı olmayan elektromanyetik alanlar (EMF; 0–300 GHz), ultraviyole aralığının altındaki görünür ışık ile Dünya'nın doğal statik alanları arasındaki tüm frekansları içerir. İyonlaştırıcı olmayan bantlar, elektrik enerjisi üretimi/dağıtımı, tüm kablosuz teknolojiler ve cep telefonları, WiFi, bebek/ev izleme sistemleri, 'akıllı' şebeke/sayaçlar, tüm 'akıllı' teknoloji/cihazlar, 2 ila 5G Nesnelerin İnterneti, AM/FM yayın radyo ve televizyonu, kısa dalga ve HAM radyosu, gözetim/güvenlik sistemleri, uydular, radar, birçok askeri uygulama ve MRI gibi sayısız tıbbi teşhis aracı dahil olmak üzere modern yaşamda çok yararlı olan iletişim ve enerji yayılımıyla ilgili hemen hemen her şeyde kullanılır (2) (3).

Bu çalışmada, günlük hayatta sürekli maruz kalınan kabloların çevresinde oluşan elektromanyetik alanın soğan (Allium cepa) bitkisinin vegetatif gelişimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Deneyde, biri elektromanyetik alan içermeyen, diğeri ise çalışır durumdaki akvaryum motorlarının kablolarıyla elektromanyetik alan oluşturulan iki ortam kullanılmıştır. Soğanlar bu ortamlara ekilmiş, belirli aralıklarla sulanmış ve çimlenme oranları kaydedilmiştir. Üç hafta sonunda bitkiler hasat edilerek kök uzunluğu, gövde boyu ve yaş ağırlıkları ölçülmüştür.

Sonuçlar, elektromanyetik alan bulunan ortamda çimlenmenin daha hızlı gerçekleştiğini, ancak bitkilerin kök, gövde ve yaş ağırlıklarının elektromanyetik alan olmayan ortamdakilere kıyasla daha küçük olduğunu göstermiştir. Artan elektrik tüketimi ve elektromanyetik alanların canlılar üzerindeki olası etkileri, yüksek gerilim hatları ve baz istasyonlarının çevresel ve biyolojik etkilerinin daha detaylı araştırılması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelime: Elektromanyetik radyasyon, Allium cepa, Radyasyon kirliliği, Bitki gelişimi

 

1-Levitt, B. B., Lai, H. C., & Manville, A. M. (2022). Effects of non-ionizing electromagnetic fields on flora and fauna, Part 2 impacts: how species interact with natural and man-made EMF. Reviews on Environmental Health37(3), 327-406.

2-Maqbool, M. (Ed.). (2023). An Introduction to Non-Ionizing Radiation. Bentham Science Publishers.

3-Apte, K., & Bhide, S. (2024). Basics of radiation. In Advanced radiation shielding materials (pp. 1-23). Elsevier.