3. Çanakkale Tarımı Sempozyumu, Çanakkale, Turkey, 16 - 18 November 2022, vol.1, pp.55
Bu araştırmada Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Kirazlı köyünde yoğun
olarak yetiştiriciliği yapılan Badalan fasulyesinin muhafaza süresinin bakliyat
kalitesine etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Üreticiden alınan iç
fasülye (badalan) 3 Ay (0 , +4 °C), 6 Ay
(-4 , 0 °C) , 9 Ay (-5 , -10 °C) ve kontrol 12 Ay (-16 , -18 °C) olmak üzere 4
farklı depolama süresi sonunda meydana gelen ağırlık kaybı (AK), tohum kabuk
rengi, tohumda endosperm (Kotiledon rengi), pişme süresi (dk) ve nem oranında
oluşan değişimler değerlendirilerek en iyi depolama süresinin tespitine karar verilmeye çalışılmıştır. Depolama
sonunda elde edilen değerlere bakıldığında en yüksek toplam nem 3 Ay (0,+4° C)%55.028 uygulamasından elde
edilmiştir. Tohum kabuk rengi açısından sonuçlar irdelendiğinde ise en yüksek
değer 9 Ay (-5, -10 °C) 75.19 uygulamasından elde edilmiştir. Kotiledon rengine
bakıldığında ise en yüksek değer 3 Ay (0, +4 °C) 66.75 uygulamasında
saptanmıştır. Ürünler depolamaya ilk alındığında ortalama 250 gr olarak
poşetlenmiştir. Depolama süresi biten ürünlerde en yüksek ağırlık kaybı yaşayan
uygulama 6 Ay (-4, 0 °C) 246.436 gr iken, en düşük ağırlık kaybı yaşayan
uygulama ise 9 Ay (-5, -10 °C) 247.600 gr ’dır. Son olarak pişme sürelerine
bakılan ürünlerin ortalama pişme süresi 22 dakikadır. Bu sonuçlara ek olarak 0,
+4 °C’de 3 ay depolanması planlanan ürünler 2 hafta ve -4, 0 °C’de 6 Ay
depolanması planlanan ürünler 4 Ayda bozulma gösterdiği için analizleri erken
yapılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda 9 Ay (-5, -10 °C) depolanan ürünlerin en
avantajlı olduğu saptanmıştır.
Anahtar kelimeler: Yaş
fasulye, badalan, muhafaza, enerji tasarrufu