Peynir Altı Suyu Tozundan Rhizopus oryzae Biyokütlesi Üretimi ve Substrat Optimizasyonu


Kaya B., Şahiner Ö., Güneşer O., Yüceer Y.

Türkiye 15. Gıda Kongresi, Sakarya, Türkiye, 8 - 10 Ekim 2025, ss.87, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Sakarya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.87
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Peynir üretimi sırasında açığa çıkan ve önemli besin içeriğine sahip peynir altı suyunun yaklaşık %30'u toz haline getirilerek değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, peynir altı suyu tozundan (PAST) hazırlanan substratın fermente edilebilir şeker içeriğini arttırmak amacıyla ısıl işlem (95 °C’de uygulanan ısıl işlem süresi) ve seyreltik asit (%2 H2SO4, h/h, seyreltik asit konsantrasyonu) ön işlem optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. Daha sonra, optimum substratta Rhizopus oryzae NRRL 395 için fermantasyon koşulları optimize edilerek, en yüksek biyokütle verimi ve protein miktarına ulaşılması hedeflenmiştir. Optimizasyon çalışmaları yanıt yüzey metodu (RSM) kullanılarak, Box-Behnken deney tasarımı gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, fermente edilebilir şeker miktarı üzerine atık konsantrasyonunun ve uygulanan ısıl işlem süresinin önemli etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda optimum ön işlem koşulları %4,8 (h/h) seyreltik H2SO4, %20 (a/h) PAST ve 95 °C’de 2 dak. ısıl işlem uygulaması olarak belirlenmiştir. Biyokütle verimine fermantasyon sıcaklığı, fermantasyon süresi ve karıştırma hızının önemli etkisi olduğu saptanmıştır. Optimum fermantasyon koşulları 31 °C, 3 gün, 140 rpm ve 4,5 pH olarak değerlendirilmiştir. Optimum koşullarda gerçekleştirilen erlen düzeyindeki çalışmada 21 g/L biyokütle verimi ve %18,22 protein konsantrasyonu saptanmıştır. Bu çalışma, PAST’nin fermantasyon yoluyla protein içeriği arttırılmış Rhizopus oryzae biyokütlesine dönüştürülebileceğini göstermiştir.

 

Bu çalışma, TÜBİTAK tarafından 123O298 Numaralı proje ile desteklenmiştir. Projeye verdiği destekten ötürü TÜBİTAK’a teşekkürlerimizi sunarız.