Gıda sanayiinde akıllı ambalajlama ve uygulamaları


Creative Commons License

Yüceer M., Caner C.

Gıda ve yem bilimi-teknolojisi dergisi, sa.30, ss.57-68, 2023 (Hakemli Dergi)

Özet

Amaç: Gıdaların ambalajlanmasıkalitenin korunması, çevresel, fiziksel ve mikrobiyolojik faktörlerden koruma gibi temel işlevleri yerine getirmektedir. Son zamanlarda, değişen tüketici tercihleri ve beklentileri ile ambalajın rolü temel işlevinin de ötesine geçmiştir. Gıda ambalajlama sistemlerindeki yenilikler ve akıllı ambalajlama çözümleri daha güvenli ve yüksek kaliteli gıda ürünlerinin piyasaya sunulmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca yeni gelişmeler etkileşimli ambalajlama sistemlerinin geliştirilmesi ile akıllı ambalajlama sistemlerinin daha da gelişmesine imkân tanımıştır. Bu sistemler, gıda güvenliğini sağlamak için kalite göstergeleri görevi görmekte ve genel olarak doğrudan (nem, zaman-sıcaklık, tazelik ve biyosensör) veya pasif (izlenebilirlik ve izleme) göstergeler olarak sınıflandırılmaktadırlar.

Sonuç: Bu derlemede akıllı ambalajlama sistemlerindeki güncel gelişmeler ve ticari uygulamalar değerlendirilmiştir. Akıllı ambalajlama sistemleri ile tüketicilerin ambalajlı gıdaların güvenliği ve raf ömrü hakkında bilgi edinmeleri sağlanmaktadır. Ayrıca akıllı ambalajlama sistemleri, küresel gıda israfının ve kaybının azaltılmasına katkı sunan yeni bir yaklaşımdır.

Anahtar kelimeler: gıda güvenliğiraf ömrüindikatörlerakıllı etiketlergıda kalitesi

Objective: Food packaging fulfills basic functions such as protection of quality, and protection from environmental, physical, and microbiological factors. Recently, with the changing in consumer preferences and expectations, the role of packaging has gone beyond its basic function. Innovations in food packaging systems and smart packaging solutions help bring safer and higher-quality food products to the market. In addition, new developments have enabled the development of intelligent (smart) packaging systems with the development of interactive packaging systems. These systems act as quality indicators to ensure food safety and are generally classified as direct (humidity, time-temperature, freshness, and biosensor) or passive (traceability and monitoring) indicators.

Conclusion: Current developments in smart packaging systems and commercial applications are evaluated and smart packaging systems are integrated with food applications about the shelf life of packaged foods, it will be possible for consumers to be informed about the quality of foodstuffs and to further reduce food waste.

Keywords: food safety; shelf life; indicators; intelligent labels; food quality