SESSİZ KİRLETİCİLERDEN ‘HAZIR GIDALARDAKİ KATKI MADDELERİNE’ YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Matematik Ve Fen Bilimleri Eğitimi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BURAK BÜLBÜL

Danışman: Fehime Sevil Yalçın

Özet:

Bu araştırma birer tüketici olan öğretmenlerin paketli, hazır ya da yarı hazır gıdaların içindeki katkı maddeleri konusunda demografik özelliklere göre    dikkate aldıkları ölçütleri belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın örneklem grubunu 2022- 2023 eğitim öğretim yılında Marmara Bölgesinde yer alan bir il de görev yapan rastgele örnekleme yolu ile seçilen 101 öğretmen     oluşturmaktadır. Araştırmada veriler anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada veriler anket formu aracılığıyla toplanmıştır. bakıldığında ise puan ortalaması en düşük olan faktör ‘Katkı maddelerinin kullanılması gıdaları daha sağlıklı yapar’(x̄ = 2,10) iken ortalamanın Birer tüketici olan öğretmenlerin hazır gıdaları satın alırken genellikle çoğu ifadeye katıldıkları ve bilinçli bir tüketici olarak hareket ettikleri saptanmıştır. Tüketici olan öğretmenlerin dikkate aldıkları ölçütlere ait faktörlerin ortalamasına en yüksek olduğu faktör ise ‘Daha sağlıklı gıda üretimi yapılabilmesi için bu sektörde çalışanların eğitimli ve alanında uzman olması gerekir (x̄ = 4,61) faktörü olmuştur.

Birer tüketici olan öğretmenlerin paketli gıdalardaki katkı maddelerine ait görüşlerinin demografik özelliklere göre değişimi incelenmiştir. Öğretmenlerin hazır gıdaları satın alırken dikkate aldıkları ölçütlerin cinsiyetlerine göre, yaşlarına göre, aylık gelirlerine göre, hane halkı birey sayısına göre, hane halkı içinde çalışan birey sayısına göre, hane halkı içindeki çocuk sayısına göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Öte yandan, öğretmenlerin hazır gıdaları satın alırken dikkate aldıkları ölçütler ile eğitim seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu   saptanmıştır. (p>,05).