Prunus spinosa L. ve Rubus sanctus S. Bitki Ekstraktlarının Capsicum annuum L. Varyetelerinde Toplam Protein ve Peroksidaz Aktivitesi Üzerine Etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: CAHİT YILDIZ

Danışman: Cüneyt Akı

Özet:

Bu araştırmada, Prunus spinosa L. ve Rubus sanctus Schreb. bitkilerinin gölgede kurutulmuş yapraklarından saf su, etanol, metanol çözücüleri ile; aynı bitki türlerinin yaş meyvelerinden saf su ve etanol çözücüleri ile ekstraktlar hazırlanmıştır. Hazırlanan ekstraktlar 10 haftalık in vivo yetiştirilen Capsicum annuum var. grossum ve longum yapraklarına, meyve ekstraktları da aynı şekilde 10 haftalık in vivo yetiştirilen Capsicum annuum var. grossum ve conoides yapraklarına püskürtülmüştür. Ekstrakt uygulamalarından 24 ve 48 saat sonra C. annuum bitkisinin yaprak homojenantlarından toplam protein ve peroksidaz enzim aktivitesi değişimleri belirlenmiştir.
Tüm yaprak ekstrakt uygulama grupları arasında toplam protein miktarında en fazla artış R. sanctus etanol/saf su ekstraktının longum çeşidine uygulamasından 24 saat sonra %74,22 olarak belirlenmiştir. Meyve ekstrakt uygulamaları sonucunda tüm uygulama gruplarının toplam protein miktarında kontrol grubuna göre artışlar olduğu belirlenmiştir. Meyve ekstrakt uygulama grupları içerisinde en fazla artış R. sanctus etanol ekstraktının grossum çeşidine uygulanmasından 24 saat sonra %154,05 olarak belirlenmiştir. Tüm ekstrakt uygulama gruplarında peroksidaz aktivitesi artışı belirlenmiştir. Yaprak ekstrakt uygulamaları sonrasında peroksidaz aktivitesindeki en fazla artış P. spinosa metanol ekstraktının grossum çeşidine uygulanmasından 24 saat sonra %191,39 olarak belirlenmiştir. Meyve ekstrakt gruplarındaki en yüksek artış R. sanctus etanol ekstraktının conoides çeşidine uygulanmasından 48 saat sonra %94,34 olarak belirlenmiştir.