Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2025
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: MUSTAFA GÖK
Danışman: Mustafa Boran
Özet:
Gıda gereksinimi, tarih boyunca tüm
toplumların en önemli konusu olarak[H1] görülmüştür. Gıdanın kıtlığı ya da bolluğu kadar onun niteliği de
fazlasıyla önem taşımıştır. Her dine ilişkin belli başlı gıda ilkeleri
bulunmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, İslam[H2] hukuku ve Yahudi hukukunda helal ve haram olarak kabul edilen
gıdaların karşılaştırmalı analizini gerçekleştirmektir. Araştırmada belirlenen
bu amaç doğrultusunda ilk olarak konuyla ilgili kapsamlı bir literatür taraması
gerçekleştirilmiştir. Yapılan literatür taraması sonucunda ulaşılan temel
kaynaklar ve güncel metinlerden elde edilen bilgilerden yararlanılarak
araştırmanın kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Daha sonra yapılan
incelemelerde, İslam hukukundaki helal ve haram gıdalar ile Yahudi hukukundaki
helal ve haram gıdalar belirlenmiş ve karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmadan
elde edilen bulgulara çalışmanın sonuç bölümünde yer verilmiştir. Bu araştırma,
İslam hukuku ve Yahudi hukukunda yer alan helal ve haram gıdalar tespit
edilerek iki farklı dinin gıdaların helallik ve haramlığı hakkındaki
görüşlerinin karşılaştırmalı bir şekilde analiz edilerek konuyla ilgili
önerilerde bulunulması, literatür içinde İslam hukuku ve Yahudi hukukunda ayrı
ayrı helal ve haram gıdaları ele alan pek çok araştırma olmasına rağmen,
bahsedilen iki hukukun birbirleriyle karşılaştırmalı analizini gerçekleştiren
araştırma ve çalışmaların neredeyse hiç bulunmaması sebebiyle bu boşluğun
doldurularak literatüre katkıda bulunulması ve gelecek yıllarda konu ile
alakalı gerçekleştirilecek olan araştırma ve çalışmalara örnek teşkil etmesi
açısından önem taşımaktadır[H3] .
Anahtar Kelimeler: İslam[H4] Hukuku, Yahudi Hukuku, Helal[H5] , Haram, Kaşer