Rosa canina L. Ekstraktının Capsicum annuum L. Bitkisinde Toplam Protein ve Peroksidaz Ektivitesi Üzerine Etkileri.


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ELÇİN ÇABUK

Danışman: Cüneyt Akı

Özet:

Rosa canina L. türü tıbbi ve ekonomik önemi olan bir bitki türüdür. Bitki Anadolu’da birçok yörede yetişmesinden dolayı halkın kendi el yapımı ilaçlarının bileşimine girmiştir. Yüksek Lisans Tez araştırmamızda uygulama bitkisi olarak hem ekonomik hem de tıbbi önemi olmasından dolayı Capsicum annuum L. var. longum seçilmiştir. Günümüzde bitkilerin doğal savunma stratejilerini desteklemek için bitki hastalıkları ile mücadelede çok sayıda bitki aktivatörü ya da sentetik elisitör kullanılmaktadır. Sentetik olarak elde edilen aktivatörler ise ekosistem açısından bazı zararlar oluşturabilmektedir. Yüksek Lisans Tez çalışmamızda, kuşburnu meyve ekstraktlarının biber fideleri üzerindeki etkisi savunma sistemi düzeyinde saptanarak bu ekstraktların bitki savunma sistemi geliştiricisi olarak kullanılma potansiyelinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Tez çalışmamızda, kuşburnunun kurutulmuş ve yaş meyvelerinden su, etanol ve etanol/su ile hazırlanan ekstraktlar su banyosu yardımı ile uçurularak toz haline getirilmiştir. Elde edilen meyve tozu DMSO ile çözdürülerek in vivo olarak yetiştirilen 10-12 yapraklı biber fidelerinin yapraklarına püskürtülmüştür. Çözücü olarak kullanılan DMSO uygulamalarda pozitif kontrol olarak kullanılmıştır. Uygulamalardan 24-48-72 saat sonra sağlıklı yaprakların homojenizasyonu gerçekleştirilerek kuşburnu meyve ekstraktlarının biber
bitkisinde toplam protein miktarı ve peroksidaz aktivitesinde meydana getirdiği değişimler spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Tüm denemeler üç tekrarlı olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre kontrol grubuna kıyasla her üç zaman aralığında, kuru ve
yaş kuşburnu meyve ekstraktlarının uygulanması neticesinde en yüksek toplam protein
miktarı su ile hazırlanan, en düşük toplam protein miktarı ise sadece etanol ile hazırlanan
meyve ekstraktlarının uygulanmasında saptanmıştır. Peroksidaz aktivitesi sonuçlarına
bakıldığında ise en yüksek peroksidaz aktivitesi su ile hazırlanan, en düşük peroksidaz
aktivitesi ise sadece etanol ile hazırlanan meyve ekstraktlarının uygulanmasında
saptanmıştır.