FERMENTE SPİRULİNA PROTEİN HİDROLİZATI VE BİYOAKTİF PEPTİT FRAKSİYONLARININ ANTİİNFLAMATUAR, ANTİKANSER VE İNDİREKT ANTİOKSİDAN MEKANİZMALAR ÜZERİNE ETKİLERİNİN TERAPÖTİK VE NUTRASÖTİK UYGULAMALAR İÇİN AYDINLATILMASI


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: İngilizce

Öğrenci: ZEYNEP ÖZLEM CİNAR

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Tuğba Tümer

Eş Danışman: Mehmet Ay

Özet:

Artan metabolik sendrom oranı, inflamatuvar ve enfeksiyon hastalıkları nedeniyle takviye edici ürünlere ve sağlıklı beslenmeye olan ilgi giderek artmaktadır. Bu bağlamda, Spirulina platensis, sağlığa yararlı özellikleri nedeniyle yenilikçi nutrasötiklerin üretimi için en çekici kaynaklardan biri haline gelmiştir. Bu çalışmada, üç farklı mikrobiyal fermentasyon ile (Lactobacillus helveticus, Kluyveromyces marxianus ve Lactobacillus helveticus ve Kluyveromyces marxianus’un birlikte fermentasyonu) erlen düzeyinde gerçekleştirilen fermente Spirulina (FS) (FS by KM, FS by LH ve FS by mix) ürünlerinin, Lactobacillus helveticus ve Kluyveromyces marxianus’un birlikte fermentasyonu ile farklı koşullarda gerçekleştirilen (havalandırma 0.5 vvm (M2); havalandırma 1 vvm (M4); Cascade üretim (M6) ve sabit pH’da gerçekleştirilen üretim (M8)) biyoreaktör ürünlerinin, M6'nın ultrafiltrasyon (UF) işlemlerinden geçirilmiş fraksiyonlarının (>2 kDa, 2-5 kDa, 5- 10 kDa), seçilen fraksiyonun (5-10 kDa) peptit fraksiyonlarının (FR1, FR2, FR3 ve FR4) ve fermente edilmemiş (kontrol) Spirulina ürünlerinin potansiyel antikanser ve NO baskılayıcı etkileri araştırılmıştır. M6 ve FS by mix ürünlerinin, sitotoksik etki göstermeksizin, makrofajların, LPS ile indüklenen NO salınımını etkili bir şekilde azalttığı görülmüştür. Antikanser aktiviteler ele v alındığında ise, M6, M6 5-10 kDa fraksiyonu, M6 (5-10 kDa) fraksiyonuna ait FR1 ve FR2 fraksiyonları, HT-29 hücrelerinin canlılığını seçici olarak inhibe ederek umut vadeden etkiler göstermiştir. Ayrıca, M6 ve M6 (5-10 kDa) fraksiyonu, antioksidan genlerin (Nrf-2, HO-1, NQO1, Gclc ve Srnx1) ifadelerini mRNA seviyesinde arttırmıştır ve ürünlerin Nrf2'nin nükleer akümülasyonunu stimüle ettiği saptanmıştır. Bu çalışmanın bulguları değerlendirildiğinde, FS by mix, M6, M6 5-10 kDa fraksiyonu, FR1 ve FR2'nin potansiyel antikanser, antioksidan ve NO baskılayıcı etkilerinin umut vadettiği çıkarımlanabilir. Fermente Spirulina hidrolizatları, daha kapsamlı analizler ile değerlendirilerek nutrasötikler için yeni bir içerik maddesi olarak geliştirilebilir.