Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Deniz Bilimleri Ve Teknolojisi Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ÖZLEM UĞURLU
Danışman: Umur Önal
Özet:
Bu çalışmada Nematod filumuna ait, sirke kurdu (Turbatrix aceti), mikrokurt (Panagrellus redivivus) ve grindal kurt (Enchytraeus
sp) olmak üzere 3 farklı türün laboratuar ölçeğinde üretimlerine
yönelik çalışmalar yapılmış ve bu kurtların zebra balığı (Danio rerio) larvalarının yetiştiriciliği üzerindeki etkileri
incelenmiştir. Bu amaçla önce bu türlerin tanımlanmış içerikler kullanarak en
ekonomik şekilde üretimleriyle ilgili temel verilerin elde edilmesine
çalışılmıştır. Denemeler sonucunda sirke kurdu ve mikrokurtların üretimleri
istikrarlı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, mikrokurt
yetiştiriciliğinde en başarılı ortamın süt+ekmek karışımı olduğunu göstermiş ve
maksimum 59200 birey/g yoğunluk elde edilmiştir. Sirke kurdu yetiştiriciliğinde
en başarılı ortam %50sirke+%50 elma suyu karışımı olmuş ve maksimum 1235
birey/ml yoğunluk elde edilmiştir. Elde edilen veriler, sirke kurdu
yetiştiriciliğinde toplam hacmin %5’ine karşılık gelen bir miktarın, mevcut
popülasyonu etkilemeksizin hergün hasat edilebileceğini göstermiştir.
Çalışmanın ikinci bölümünde, farklı nematod kurtlarıyla beslenen zebra balığı larvalarının büyüme ve hayatta kalma performansları 2 farklı yaş grubu için tespit edilmiştir. 5 gün yaşındaki larvalarla yapılan denemede, mikrokurt ve sirke kurdu karışımı ile beslenen larvaların büyüme oranları diğer gruplara oranla daha fazla olmuştur. Rotiferle beslenen grubun büyüme oranı değer gruplara oranla daha az olmuştur (p<0.05). 15 gün yaşındaki larvalarla yapılan denemede Artemia nauplisi veya grindal kurtla beslenen larvaların büyümeleri arasında bir fark bulunmamıştır. Elde edilen veriler nematod kurtlarının zebra balığı larvalarının beslenmesinde kullanılabileceğini göstermiştir.