Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Kemal Zurnacı
Danışman: Ali Sümer
Özet:
Bu çalışma, 2018 yılında Çanakkale Onsekiz
Mart Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’ne ait iklim odasında
kontrollü koşullarda yürütülmüştür. Maritima cinsi marul bitkisine artan tuz
konsantrasyonlarında [0 (kontrol), 2, 4 ve 6 dS/m] artan salisilik asit (SA) dozları [0 (kontrol),
0,1, 0,5 ve 1,00 mM] uygulanmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine
göre; 4 tuz uygulaması x 4 SA uygulaması x 4 tekerrür olarak toplam 64 saksıda
yürütülmüştür.
Artan tuz (NaCl) stresi koşullarında ve SA
uygulamalarında bitkinin tuz stresine karşı tepkisi bu çalışmanın ana amacını
oluşturmaktadır. Bu çalışmada artan tuz ve SA uygulamalarında marul bitkisinin
gelişimi ve bitki besin elementi içeriğindeki değişimler incelenmiştir.
Elde edilen sonuçlara göre, artan tuz
dozları ile yeşil aksamdaki Na konsantrasyonun arttığı ve bunun sonucunda kök
yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, verim kuru ağırlığı, yeşil aksamdaki K ve Zn (4
ve 6 dS/m tuz uygulamalarında) konsantrasyonlarında azalmalar tespit
edilmiştir. Düşük tuz dozunda (2 dS/m) yeşil aksam Ca konsantrasyonunda azalma,
yüksek dozlarda ise bir değişim tespit edilememiştir. 4 dS/m tuz dozunda yeşil
aksam P ve Cu konsantrasyonlarında bir azalma diğer tuz dozlarında ise herhangi
bir değişim tespit edilememiştir. Artan tuz dozları yeşil aksamdaki Fe
konsantrasyonunda dalgalanmaya sebep olmuş, Mg ve Mn konsantrasyonlarına etkisi
istatiksel açıdan önemsiz olmuştur. Artan SA uygulamasının ise kök yaş ağırlık,
kök kuru ağırlık, verim kuru ağırlık ve yeşil aksamdaki Na, Mg, Mn ve Zn
konsantrasyonlarına bir etki göstermediği belirlenmiştir.
SA x tuz interaksiyonu ise yeşil aksam K,
Ca, Cu, P ve Fe konsantrasyonlarına istatiksel açıdan önemli bir etkiye neden
olmuştur.