Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2015
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Orhan TURAN
Danışman: Murat Zorba
Özet:
Bu çalışmada farklı konserve gıdalarda BPA, BADGE ve türevlerinin miktarının eş zamanlı belirlenmesine olanak sağlayan bir metot geliştirilmiş ve bu metodun kapsamlı tek laboratuvar validasyonu yapılmıştır. Valide edilen metot ile 111 adet gıda örneğinde BPA,
BADGE ve türevlerinin analizleri gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda; örneklerin 86
adedinde BPA (en yüksek değer 0.393 mg/kg ile siyah zeytinde), 17 adedinde BADGE (en yüksek değer 0.062 mg/kg ile ton balığında), 91 adedinde BADGE.2H2O (en yüksek değer
1.182 mg/kg ile ton balığında), 77 adedinde BADGE.HCl.H2O (en yüksek değer 0.147
mg/kg ile uskumru balığında), sadece bir biber dolma örneğinde 0.028 mg/kg seviyesinde
BADGE.H2O, 48 adedinde BADGE.2HCl (en yüksek değer 0.118 mg/kg ile yaprak
sarmada), 6 adedinde BADGE.HCl (en yüksek değer 0.161 mg/kg ile nohutta) tespit edilmiştir. Ayrıca bu örneklerin pH, asitlik, tuz ve toplam yağ analizleri yapılarak bu sonuçlar ile analitlerin sonuçları arasındaki ilişki istatistiksel yöntemlerle incelenmiştir. Bu
istatistiksel incelemeler sonucunda, kontrol altında olmayan bir çok değişkenden dolayı istatistiksel açıdan güvenilir sonuçlara ulaşılamamıştır. Yine, örneklerde tespit edilen BADGE değerlerinin doğrulanması amacıyla BADGE’nin degredasyonu simule edilmiştir. BADGE’nin degredasyon simülasyonu, analiz edilen numuneleri temsil etmek üzere; %1 NaCl (pH:4), %1 NaCl (pH:6), %5 NaCl (pH:4), %5 NaCl (pH:6) ve zeytinyağı simulantları kullanılarak, 25ºC ve 120ºC olmak üzere iki farklı grupta yürütülerek gerçekleştirilmiştir.