Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Ebru YILMAZ
Danışman: Gıyaseddin Çiçek
Özet:
Dünya’da yoğun olarak
Uzakdoğu ülkelerinde yetiştirilen çay, Türkiye ile birlikte yaklaşık 30 ülkede
ekonomik olarak üretilmektedir. Ülkemizde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde toplam
821079 da alanda yetişen ve bölge halkının en önemli gelir kaynağı olan çay,
temel içecek maddesi olması açısından önemli olan bir üründür. Yaş olarak
toplanan çay fabrikalarda işlenmektedir. Dünya çay üretim teknolojisinde çayın
işlenmesi CTC (kıvırma, parçalama, ezme) ve Ortodoks (kıvırmalı) sistem ile
yapılmaktadır. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan Ortodoks sisteminde çay, yaş
olarak alınıp tartım işlemi yapıldıktan sonra genel olarak soldurma, kıvırma, oksidasyon
ve kurutma işlemlerine tabi tutulur. Fabrika içerisinde konveyörler, fanlar,
buhar ısıtıcıları, kazanlar, redüktörler, rotorvan, paletler, davlumbaz,
elekler ve tamburlar kullanılarak bu işlemler gerçekleştirilmektedir. Yoğun
makine kullanımı çay kurutma fabrikalarında insan iş başarısını olumsuz yönde
etkileyen faktörlerden olan gürültünün ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu çalışmada Artvin’de bulunan ve Ortodoks sistemi ile çay işleyen bir
çay kurutma ve paketleme fabrikasında gürültü düzeyleri belirlenmiştir.
Çalışanların kulak seviyesinde yapılmış olan gürültü ölçümlerinde ve sonuçların
değerlendirilmesinde mevcut yönetmelikler ve çalışma koşulları dikkate
alınmıştır. Araştırmada 8 farklı ünitede yapılan ölçümler sonucunda günlük
gürültü maruziyet seviyesinin 69,85-79,16 dB(A) arasında olduğu belirlenmiştir.