Makrofaj hücrelerinde karabaş otu (Lavandula stoechas) özüt ve ikincil metabolitlerinin anti-inflamatuar etkisinin moleküler düzeyde incelenmesi


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HANDE İPEK

Danışman: Tuğba Tümer

Özet:

Tüm dünyada esansiyel yağı aromaterapide yaygın olarak kullanılan Karabaş otu (Lavandula stoechas) Anadolu halkı arasında farklı terapötik kullanımlara sahip bir lavanta türüdür. Anadolu’da bu türün sulu demlemesi metabolik sendromun tüm bileşenlerine karşı tedavi edici olarak kullanılmaktadır. Metabolik sendromun bileşenleri ölümcül dörtlü olarak da bilinen obezite, insülin direnci, yüksek kolesterol ve tansiyon olarak sıralanmaktadır. Tüm bu bileşenlerin altında yatan ortak faktör kronik düşük seviye inflamasyondur. Bu çalışmada, karabaş otunun potansiyel anti-inflamataur etkisi ve etken anti-inflamatuar bileşenleri biyoaktivite rehberli fraksiyonlama yöntemi kullanılarak lipopolisakkarit (LPS) uygulaması ile inflamasyon modeli oluşturulan RAW 264.7 makrofaj hücre hattında ilk defa aydınlatılmıştır. Bu bileşenlerin biyoaktivite rehberli ayrımsallaştırılmasında kullanılan tüm moleküler biyolojik çalışmalar tez kapsamında gerçekleştirilmiştir. Kimyasal ayrımsallaştırma, saflaştırma ve yapı aydınlatma çalışmaları laboratuarımızda yürütülmüş olan TUBİTAK 112T442 no’lu proje kapsamında Çankırı Karatekin Üniversitesi Kimya Bölümü’nde Prof. Dr. İbrahim Demirtaş ve ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir. Bitkiden hazırlanan sulu özüt ilk önce etil asetat (EA) ve n-bütanol kullanılarak ekstraksiyon işlemine tabi tutulmuştur. Daha sonra, bu iki özütün inflamasyon modeli oluşturulan RAW 264.7 hücre hattında nitrik oksit (NO) salınımı üzerine etkileri Griess yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, EA özütünün inflamasyonla indüklenen NO seviyesini baskılamada en etkin özüt olduğu belirlenmiştir. EA özütü kolon kromatografi yöntemi kullanılarak 11 fraksiyona (E1-E11) ayrılmıştır. NO tarama sonuçlarına göre E6 fraksiyonu en aktif fraksiyon olarak seçildi ve yapısında bulunan etken vii maddelerin saflaştırılması için sephadeks kromatografisi tekniği kullanılmıştır. Saflaştırılan bileşiklerin yapı aydınlatma çalışmaları NMR, IR, ve UV analizleri kullanılarak yapılmıştır. Buna göre E6 fraksiyonundan apigenin, luteolin ve p-kumarik asit saflaştırılmıştır. p-kumarik asit NO üretimini baskılamada etkin bulunmazken apigenin ve luteolin bileşikleri için IC50 değerleri sırasıyla 56 ve 26 µM olarak hesaplanmıştır. Apigenin ve luteolin bileşikleri inflamatuar şartlar altında, NO üretiminden sorumlu indüklenebilir NO sentaz (iNOS) enziminin ekspresyon seviyesini 50 µM dozda mRNA düzeyinde sırasıyla % 80 ve % 92 oranında baskılarken, protein düzeyinde sırasıyla % 94 ve % 99 oranında baskılamıştır (p<0.05). Ayrıca, apigenin ve luteolin düşük dozlarda (25- 50 µM), inflamatuar yanıtta anahtar rol oynayan COX-2 ve IL-1β moleküllerinin ekspresyon seviyelerinde anlamlı baskılamalara neden olmuştur. L. stoechas bitkisinin içeriğinde bulunan anti-inflamatuar özellikte etken saf maddelerin tanımlanması yan etkisi düşük, yeni nesil terapötiklerin ve standardize diyetsel takviye ürünlerinin geliştirilebilmesi için önemlidir.