Anadolu'da çekirge istilâları ve sosyo-ekonomik etkileri (1850-1915)


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BİLGE CANBAY

Danışman: Özkan Keskin

Özet:

Toplumların yaşamını önemli anlamda etkileyen kıtlıkların ortaya çıkmasında yönetim, ulaşım, fiyat dalgalanmaları gibi faktörlerin etkisinin yanı sıra doğal afetlerin etkisi de oldukça fazladır. Özellikle tarımsal ürünlerin verimliliğine göre değişkenlik gösteren bir malî yapıya sahip devletlerde bu durumun ehemmiyeti had safhadadır. Osmanlı Türkçesinde kıtlık ve pahalılık anlamlarına gelen kaht ü galâ sözcüklerinin kalıp haline gelerek dile yerleşmesi de bu sebeple tesadüfi değildir. Malî tahribatı ağır basan bir doğal afet olan çekirge istilâları da Anadolu’da 1850-1915 yılları arasında ciddi şekilde etkili olmuştur.

            Osmanlı Devleti, 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren çekirge istilâlarının yaşandığı bölgelerde itlaf çalışmaları kapsamında bazı uygulamalara başvurmuştur. Çekirgelerin belirli ücret karşılığı toplatılması, zor durumda kalan ahaliden vergi alınmaması ve ahaliye maddi olarak yardım edilmesi bunlardan bazılarıdır. Ahalinin gücünün yetmediği zaman ise devreye merkezden gönderilen amele taburları girmektedir. Ayrıca yurt dışından alanında uzman kişiler ve malzemeler getirtilerek dönemin modern mücadele yöntemleri de takip edilmiştir. Tüm çabalara rağmen istilânın boyutunun ciddi seviyelere ulaştığı yerlerde göç gibi sonuçlara rastlanmıştır. Ekonomik olarak zarar gören çiftçinin kaybının karşılanması için Ziraat Bankası devreye girerek tahsis edilen krediler ile üretici malî açıdan desteklenmiştir.

            Bu çalışmada Anadolu’da bilhassa Aydın ve Diyarbakır vilayetlerinde ağırlıklı olarak görülen çekirge istilâlarının 1850-1915 yılları arasındaki sosyo-ekonomik etkisi, Osmanlı Arşivi belgeleri, Ziraat Bankası defterleri, dönemin mecmua ve gazeteleri, çıkarılan kanunlar ve bütçe kayıtlarından yararlanılarak çalışılmıştır.