KAZDAĞLARI BÖLGESİ SALGI BALLARININ KALİTE PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Emrah YALAZİ

Danışman: Murat Zorba

Özet:

Bu çalışmada, Çanakkale il sınırları içerisinde Kazdağları bölgesinde üretilen salgı ballarının; kimyasal, fiziksel, antimikrobiyal etki ve palinolojik analizleri yapılarak balların kalite, antimikrobiyal etki ve botanik orijin özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla; Çanakkale il sınırları içerisinde Ayvacık, Bayramiç, Çan ve Yenice bölgelerinden 25 adet salgı bal örneğitoplanmış ve analizler gerçekleştirilmiştir. Kazdağları bölgesi salgı ballarının; elektrik iletkenlik değerleri 0.86- 1,89 mS/cm, vizkozite değerleri 3359- 31713 cP, briks değerleri79,15- 83,45 ve nem içerikleri %15,10- 18,25 aralığında değişkenlik gösterdiği, salgı ballarının serbest asitlik miktarının 10,71 - 49,36 meq/kg, laktonik asit miktarının 0,00-12,91 meq/kg ve toplam asitlik miktarının ise 18,28- 60,05 meq/kg değerleri aralığında olduğu belirlenmiştir. Balların kül, prolin içerikleri ve antioksidan aktivitesi oldukça yüksek değerlerde tespit edilmiştir. Balların mineral profilini belirlemek için Zn P, Cd, Ni, Fe, Mn, Mg, Cu, Ca, Na ve K minerallerinin varlığı ve miktarı, antimikrobiyal aktivitenin belirlenmesi için ise; balların Staphylococcus aureus ATCC 25923, Bacillus cereus ATCC 6633,
Salmonella Typhimurium ATCC 14028, Escherichia coli ATCC 1301, Candida albicansATCC 10231ve Saccharomyces cerevisiae ATCC 9763 mikroorganizmaları üzerindeki inhibasyon etkileri araştırılmıştır. Polen analizi sonucunda; Fabaceae, Fagaceae, Asteraceae, Ericaceae, Boraginaceae, Brasicaceae, Lhyraceae, Lamiaceae, Apiaceae, Moraceae, Linaceae, Rosaceae familyalarına ait polenler belirlenmiştir.