Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Şerife BAŞAR
Danışman: Ali Sümer
Özet:
Tuzluluk dünyada olduğu gibi
ülkemizde de üretimi kısıtlayan faktörlerin başında gelmektedir. Tuzlu
alanların ıslahı oldukça maliyetli olduğundan tuzlu alanlardan verim elde
edilmesi için en ekonomik yöntem bu alanlarda tuzluluğa dayanıklı bitkilerin
yetiştirilmesidir. Domates bu alanların değerlendirilmesi açısından kullanılan
model bitkidir. Domates, Çanakkale bölgemizde yetiştirilen önemli geçim kaynağını
oluşturmaktadır. Son yıllarda bölgemizde domates yetiştiriciliğini kısıtlayan
sorunların başında artan kuraklık ve tuzluluk stresi faktörleri
oluşturmaktadır.
Bu araştırma Lapseki ilçesi Adatepe
Köyü’nde açık alanda 10 kg toprak alan saksılarda yetiştirilen üç farklı
domates (Lycopersicon esculentum L.) çeşidine (Falcon, H-2274 ve
Elegro F1) artan düzeyler tuz (NaCl) uygulamalarının [0 (Kontrol), 2, 4 ve 6 dS
m-1] bitki gelişimi ve meyve verimi, bitkinin yaprak ve dal besin
elementi içerikleri yanında bazı meyve kalite parametreleri ve tuzluluğa dayanıklı
domates çeşidinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme, dört tekerrürlü olarak
ve tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre yürütülmüştür.
Artan
tuz konsantrasyonlarına bağlı olarak meyve verimi, boyu ve çapı, meyve suyu pH’sı,
meyve renk (L, a, b) değerleri, dal ve yaprak potasyum (K), kalsiyum (Ca),
magnezyum (Mg), demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn) ve bakır (Cu) içerikleri
azalmıştır. Bunun yanında meyve suyunda titre edilebilir toplam asitlik (TETA)
miktarı, toplam suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) içeriği, elektriksel
geçirgenlik (EC) ile bitki dal ve yaprak sodyum (Na) içeriği artmıştır.