FARKLI DOZ TUZ (NaCl) KONSANTRASYONLARININ ÇANAKKALE BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI YEMEKLİK DOMATES ÇEŞİTLERİ ÜZERİNE ETKİSİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Şerife BAŞAR

Danışman: Ali Sümer

Özet:

Tuzluluk dünyada olduğu gibi ülkemizde de üretimi kısıtlayan faktörlerin başında gelmektedir. Tuzlu alanların ıslahı oldukça maliyetli olduğundan tuzlu alanlardan verim elde edilmesi için en ekonomik yöntem bu alanlarda tuzluluğa dayanıklı bitkilerin yetiştirilmesidir. Domates bu alanların değerlendirilmesi açısından kullanılan model bitkidir. Domates, Çanakkale bölgemizde yetiştirilen önemli geçim kaynağını oluşturmaktadır. Son yıllarda bölgemizde domates yetiştiriciliğini kısıtlayan sorunların başında artan kuraklık ve tuzluluk stresi faktörleri oluşturmaktadır.

Bu araştırma Lapseki ilçesi Adatepe Köyü’nde açık alanda 10 kg toprak alan saksılarda yetiştirilen üç farklı domates (Lycopersicon esculentum L.) çeşidine (Falcon, H-2274 ve Elegro F1) artan düzeyler tuz (NaCl) uygulamalarının [0 (Kontrol), 2, 4 ve 6 dS m-1] bitki gelişimi ve meyve verimi, bitkinin yaprak ve dal besin elementi içerikleri yanında bazı meyve kalite parametreleri ve tuzluluğa dayanıklı domates çeşidinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme, dört tekerrürlü olarak ve tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre yürütülmüştür.

Artan tuz konsantrasyonlarına bağlı olarak meyve verimi, boyu ve çapı, meyve suyu pH’sı, meyve renk (L, a, b) değerleri, dal ve yaprak potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn) ve bakır (Cu) içerikleri azalmıştır. Bunun yanında meyve suyunda titre edilebilir toplam asitlik (TETA) miktarı, toplam suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) içeriği, elektriksel geçirgenlik (EC) ile bitki dal ve yaprak sodyum (Na) içeriği artmıştır.