İzole edilmiş sıçan kalbinde miyokardiyal iskemi - reperfüzyon hasarına karşı ozon kullanımının kardiyoprotektif etkileri


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ali Alper Kahraman

Danışman: Halil Fatih Aşgün

Özet:

Kalp hastalıkları tüm dünyada hala mortalitenin başlıca nedenleri arasındadır. Bu hastalıkların cerrahi tedavisinde genellikle kardiyopulmoner baypas (KPB) uygulanması yapılmaktadır. KPB işlemi, kalbin cerrahi işlem tamamlana kadar durdurulması ve bu durdurma sırasında, kalbin belli aralıklarla iskemik bırakılarak tekrar perfüzyonunun sağlanmasıdır. Bu iskemi-reperfüzyon (I-R) uygulaması kalpte histolojik ve fizyolojik hasarlara neden olmaktadır. 

       Ozonun, miyokard içerisindeki oksidatif, inflamatuar, immün ve apoptotik yanıtı değiştirerek, I-R hasarına karşı miyokardı koruyucu etkide bulunduğu bildirilmiştir. Amacımız, Ozon kullanımının KPB uygulanan açık kalp cerrahileri sonrasında oluşan I-R hasarını azaltmak ve uygulandığı döneme göre koruma etkinliğini belirlemektir. 

       Çalışmamızda 230-360 g ağırlığında 48 adet dişi Wistar albino cinsi rat kullanılmıştır. Her birinde 8’er hayvan bulunan 6 grup oluşturulmuştur. Gruplar; 1) KP Ozon Grubu, 2) IP Ozon Grubu, 3) KP + IP Ozon Grubu, 4) Kontrol Grubu, 5) İskemi Grubu ve 6) Sham Grubu şeklinde ayrılmıştır. Çalışma düzeneğinde ozon gaz halinde elde edildi ve uygulanacağı miktara göre 1 birim Kardiyopleji Solüsyonu (KP) veya Serum Fizyolojik (SF) 4 birim (50µg/ml) ozon karıştırılarak, ozonlanmış sıvı uygulandı.

            Çalışma sonucunda toplanan numunelerden Kreatin Kinaz (CK), Laktat Dehidrogenaz (LDH), Kreatin Kinaz-MB (CK-MB), Troponin I (TNI), Total Antioksidan Durumu (TAS) ve Total Oksidan Durumu (TOS) ölçümleri yapıldı. TAS ve TOS ölçümlerinden Oksidatif Stress İndeksi (OSI) hesaplandı. Ayrıca hemodinamik ölçümler de kaydedildi. Bu sonuçlar doğrultusunda ozon uygulamasının kardiyoprotektif etkinliği tam olarak belirlenememiştir. Yapılacak daha fazla çalışmalarla bu etkinliğin belirleneceği öngörülmektedir.