Kısa süreli kuraklık stresi altındaki buğdayda metilglioksal (MG) miktarı üzerine glisin betain'in etkisinin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SEVGİ DONAT

Danışman: Okan Acar

Özet:

Küresel iklim değişikliğinin sonuçlarından biri olan kuraklık, tarımsal sürdürülebilirliği ve verimi olumsuz yönde etkileyen en büyük sorundur. Bitkiler, kuraklık gibi çevresel stres koşulları altında metilglioksal (MG) gibi toksik aldehitler üretmektedir. Reaktif karbonil türü (RKT) olan MG hücrede özellikle kloroplast ve mitokondride hidrojen peroksit (H2O2) gibi reaktif oksijen türlerinin (ROT) oluşumunu teşvik ederek oksidatif hasara neden olmaktadır. Glisin betain (GB) gibi ozmolitler, kuraklık stresinin neden olduğu oksidatif hasarın yıkıcı etkilerinin azaltılmasında ozmo-koruyucu olarak rol oynar. Bu çalışmada, iki buğday çeşidine (kuraklığa-duyarlı Selçuklu, kuraklığa- dayanıklı Demir-2000) eksojen GB uygulamasının kısa süreli kuraklık stresi altında fizyolojik [kök ve gövde uzunluğu, biyokütle, spesifik yaprak alanı (SYA), toplam klorofil içeriği, bağıl su içeriği (BSİ)] ve biyokimyasal (toplam protein, H2O2 ve MG miktarı) parametreler üzerine etkisi araştırılmıştır. Buna göre, 20 günlük buğday fidelerine 5 mM GB foliar olarak püskürtülerek uygulamayı izleyen 24. saatte kuraklık stresi başlatılmış ve 7 günün sonunda bitki örneklemesi yapılmıştır. Sonuçlarımız, Selçuklu çeşidinde GB uygulamasının kuraklık stresinin negatif etkilerini azaltıp fizyolojik parametreleri arttırdığı fakat, Selçuklu çeşidinde daha etkili olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak eksojen GB uygulamasının H2O2 ve MG’nin yarattığı toksik etkileri her iki çeşitte de kontrol seviyesinde koruduğu saptanmıştır.