Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gıda Teknolojisi, Türkiye
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: IŞIL ERZİNCAN
Danışman: Tuğba Güngör Ertuğral
Özet:
Gıda maddelerinin inkübasyon odaları, hazır yemek sektörü, fast food sektörü, fermantasyon üniteleri gibi birçok tesiste sıcak depolama gerekliliği vardır. Fast food sektörü ve hazır yemek sektörü sıcak gıda iletimi adına kompleks, ağır ve hacimli konteynerler kullanmakta ve motor kuryeler sıcak gıda yetiştirebilmek için kaza yapabilmektedir. Gıdaların sıcak muhafazası için elektrik ya da petrol türevi yakıtlar harcanmaktadır. Enerji harcamaları yanın da sıcaklık dalgalanmaları da önemli bir sorundur ve sıcaklık dalgalanmaları sıcak depolama da kaliteyi olumsuz etkilemekte ve gıda israfı ile birlikte ayrıca ekonomik zarara neden olmaktadır. Sıcaklık dalgalanmaları inkübasyon odaları ve fermantasyon ünitelerinde mikrobiyal gelişmeyi olumsuz yönde etkiler ve istenilen ürün oluşmaz. Bu nedenlerden dolayı ısı muhafazasının kusursuz olması az enerji harcaması ile maliyetin düşürülmesinde akıllı malzemelerin sentezi gereklidir. Faz değişim malzemeleri ortam sıcaklığını gizli ısı olarak depolar ve ortam sıcaklığı düştüğünde depoladığı ısıyı ortama geri verir. Polietilen glikol (PEG) biyobozunur bir polimerdir ve faz değişim malzemesi olarak modifiye edilebilmektedir. Naylon 6,6 (poliamid) gıda ambalaj materyali olarak (sosis kılıflarında) kullanılabilen, hafif ve az yer kaplayan lojistikte maliyeti düşürebilecek bir malzemedir. Ancak naylon 6,6’nın gizli ısı depolama özelliği yoktur. Naylon 6,6 polimerinin işlevselliğini artırmak ve ısı depolama özelliği kazandırmak farklı molekül ağırlıklarında PEG polimerleri modifiye edilerek sağlanabilir. Faz değişimleri katı-katı, katı-sıvı olabilmektedir ve katı-sıvı faz değişimi gıda ambalajlarında ambalajın sıvılaşması istenmez. Katı-katı faz değişiminde ambalaj formunu korur ve fiziksel görüntü değişmez. Bu tezde hazırlanması planlanan ve katı-katı faz değişimi ile gizli ısı depolayarak ısıl muhafaza sağlayacak olan Naylon 6,6-PEG kopolimeri faklı molekül ağırlığında PEG’ler ile polikondenzasyon yöntemi ile gerçekleştirilecek ve elde edilen kopolimerler FTIR, TGA, DSC, SEM ile karakterize edilecek ve gizli ısı depolama yöntemin tespiti için film haline getirilecektir. Elde edilen Naylon 6,6-PEG filmi selüloz bariyerleri arasına yerleştirilerek ısı enerjisi depolama süresi termal kamera ile tespit edilecektir. Naylon 6,6-graft-PEG kopolimeri selüloz bariyeri gizli ısı depolama testi çalışması yoktur. Literatürde farklı molekül ağırlıklarında PEG kullanılarak Naylon 6,6-PEG kopolimerlerinin sentezlenerek karakterizasyonu ve gizli ısı depolama özelliğinin belirlenmesini içeren bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle Farklı molekül ağırlıklarında PEG ile Naylon 6,6- PEG kopolimerlerinin sentezlenmesi ve gizli ısı depolama özelliğinin görüntülenmesi literatürde bir ilk olacaktır. Üretilen Naylon 6,6-PEG polimer filmin hazır yemek sektöründe kullanılan ambalajlarla birleştirilerek ürün ısısını belirli bir süre 1-6 saat arası koruması hedeflenmektedir.