ZEYTİN AĞAÇLARINDA (Olea europaea L.) TOPRAKTAN UYGULANAN ARTAN DOZLARDAKİ HÜMİK ASİDİN YAPRAKTAKİ BAZI MAKRO VE MİKRO BESİN ELEMENTLERİ ÜZERİNE ETKİSİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Sertaç UYANIK

Danışman: Ali Sümer

Özet:

Bu araştırma Çanakkale ili Geyikli beldesi sınırları içinde kalan Bozköy’de 14 yaşındaki Ayvalık Yağlık zeytin (Olea Europaea L.) çeşidine, topraktan artan dozlarda hümik Asit (Blackjak SC; %15 hümik ve fulvik asit, pH= 4-5) uygulamasının zeytin yapraklarının besin konsantrasyonları üzerne etkisinin tespiti amacıyla 2018 yılında tek yıllık olarak yürütülmüştür. Humik asit, ağacın taç izdüşümüne, 20-30 cm toprak derinliğine artan konsantrasyonlarda [0 (kontrol), 50, 100, 200, 400 mL ağaç-1] uygulanıp tesadüf parselleri deneme modeline göre 4 tekrarlı olarak kurulmuştur. Aralık ayı sonunda alınan yaprak örnekleri laboratuvarda hazırlanarak bitki besin element içerikleri belirlenmiştir. Kontrol parsellerine göre diğer tüm uygulama dozlarında azot (N) ve fosfor (P) artışı P<0,001 düzeyinde istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Tüm hümik asit uygulama dozlarında potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), çinko (Zn) ve mangan (Mn) besin elementlerinde kontrol parsellerine göre bir değişim olmamıştır. Yaprakların bakır (Cu) içerikleri tüm hümik asit uygulama dozlarında kontrol parsellerine göre P <0,001 düzeyinde istatistiksel olarak azalmıştır.