Beden eğitimi öğretmenlerinin COVİD-19 pandemisi sürecindeki fiziksel aktivite düzeylerinin ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi-Çanakkale örneği


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: AYÇİN ÖZÇELİK

Danışman: Özhan Bavlı

Özet:

Bu araştırmanın amacı, Beden Eğitimi Öğretmenlerinin COVİD-19 pandemisi sürecindeki fiziksel aktivite düzeylerinin ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesidir. Bu amaçla çalışmaya Çanakkale İl’inde görev yapan, yaş ortalaması 32,5±6,8 yıl olan toplam 238 Beden Eğitimi Öğretmeni gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmadaki veriler katılımcılara online olarak Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi –Kısa Form ve Beslenme Alışkanlığı Anketi uygulanması ile elde edilmiştir. Veriler MS Excel programında frekans (n) ve yüzde (%) şeklinde değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda; Fiziksel Aktivite puanı (MET) kadınlarda 1586,1±1646,1 MET; erkeklerde 1952,9,1±1558,6 MET olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların günlük öğün tüketim sıklığının çoğunlukla 3 öğün olduğu (%51,2), öğünlerde en çok sabah, öğlen ve akşam olmak üzere, sırasıyla; yumurta (%17), pilav(%20,2) ve et yemeği (% 16,7) ’nin tüketildiği belirlenmiştir.  Fastfood tüketiminin %53,7 oranla haftada 1 gün tüketildiği, sıvı tüketim sıklığının ise çoğunlukla günde 1-2 lt (%53,3) olduğu belirlenmiştir. Çay- kahve türü içeceklerin genellikle (%50) günde 1-2 bardak olduğu, katılımcıların çoğunun (%65,9) sigara ve alkol (%82,2) tüketmediği belirlenmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde katılımcıların egzersiz sıklıklarının ve fiziksel aktivite seviyelerinin düşük olduğu, fastfood tarzı beslenme alışkanlığının yüksek olduğu, günlük sıvı tüketimlerinin düşük olduğu yönünde bulgular elde edilmiştir. Bu sonuçlara dayanarak; pandemi sürecindeki hareketiz yaşamın sebep olabileceği sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için düzenli egzersiz alışkanlığının kazandırılması ve sağlıklı beslenme ile ilgili seminerlerin verilmesinin faydalı olabileceği söylenebilir.