Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Coğrafya, Beşeri Coğrafya
WoS Araştırma Alanları: Sosyal Bilimler (Soc), Sosyal Bilimler Genel, Coğrafya, Kültürel Çalışmalar, Alan Çalışmaları, Folklor, Konaklama Eğlence Spor Ve Turizm
Avesis Araştırma Alanları: Sosyal ve Beşeri Bilimler, Anadolu Medeniyetleri Ve Kültür Mirası Yönetimi, Coğrafya, Beşeri Coğrafya, İktisadi Coğrafya, Halkbilimi (Folklor)
Metrikler

Yayın

148

Atıf (WoS)

5

H-İndeks (WoS)

2

Atıf (Scopus)

2

H-İndeks (Scopus)

1

H-İndeks (Scholar)

16

Proje

12

Tez Danışmanlığı

9

Açık Erişim

3
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

Osmangazi-Bursa doğumlu, Bursa Erkek Lisesi mezunudur. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde Beşeri ve Ekonomik Coğrafya alanında tamamlayan ÇALIŞKAN, Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve FMV Nişantaşı Işık Lisesi’nde coğrafya öğretmenliği yaptı; 1997-1999 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu’nda Coğrafya kitap yazım komisyonunda görev aldı. Seval ARAS ile birlikte yazdığı Türkiye’nin Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası adlı lise ders kitabı, 1999-2005 döneminde liselerde okutuldu. Türk Coğrafya Kurumu "Coğrafya Projeleri Yarışması" fikrini 1999 yılında hayata geçiren ÇALIŞKAN, 2005 yılına kadar projeler genel koordinatörlüğü görevini yürüttü ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından "Takdirname" ile ödüllendirildi. 2005 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi, 2012 yılında Doçent, 2017 yılında Profesör kadrosuna atandı. Prof. Dr. ÇALIŞKAN 2018 yılından bugüne değin Türkiye Rusya İş Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇOMU-TURUSIA) Müdürlüğü görevini de yürütmektedir.

Bursa'da Gecekondulaşma, Amik Gölü'nün Kurutulması ve Çevresel Etkilerini ele alan lisansüstü tez ve kitapları bulunan ÇALIŞKAN, 2013 yılında, Mogilev State A. Kuleshov Üniversitesi (Belarus) Coğrafya ve Çevresel Koruma Fakültesi'nde burslu misafir araştırmacı olarak görev yapmıştır. Kültür Coğrafyası ve Kültürel Miraslar alanında yayınlanan çok sayıda makale, bildiri, kitap ve kitap bölümü bulunan Prof. Dr. ÇALIŞKAN’ın üç temel araştırması uluslararası düzeyde büyük ilgi görmüştür. Bunlardan ilki, Anadolu Devecilik Kültürü üzerine yapmış olduğu araştırmalardır. Anadolu Devecilik Kültürü Federasyonu kurucu üyesi de olan ÇALIŞKAN’ın bir diğer önemli çalışma konusu ise Bolşevik Devrimi sonrasında Gelibolu’ya sığınan ve 1920-1923 yılları arasında Gelibolu’da zorunlu bir gurbet yaşayan Beyaz Ruslar’ın yaşamı olmuştur. Prof. Dr. ÇALIŞKAN, “Türkiye-Rusya Kültürel Diyaloğuna ve Ortak Kültürel Mirasa Olağanüstü Kişisel Katkılar” nedeniyle Rusya Ulusal Gurur Vakfı tarafından; “Rusya ve Türkiye Arasında Eğitim ve Kültür Alanlarında İlişkilerin Güçlendirilmesine Yaptığı Katkılar” nedeniyle Rossotrudniçestvo Federal Ajansı (Rusya Federasyonu Uluslararası İnsani İşbirliği Federal Ajansı) Türkiye Cumhuriyeti Temsilciliği tarafından; “Türkiye Rusya İlişkilerinin Geliştirilmesine ve Türkiye’nin Tanıtımına Katkıları” nedeniyle TBMM çatısı altında faaliyet gösteren Türk-Rus Toplumsal Forumu (TRTF) Türkiye Eşbaşkanlığı tarafından “Teşekkür” belgeleriyle onurlandırılmıştır. 

2014-2016 yılları arasında UNESCO-Efes Alan Yönetimi Danışma Kurulu Üyesi olarak da görev yapan ÇALIŞKAN’ın üçüncü temel araştırma konusu “panayırlar” olmuştur. Panayırlarla ilgili araştırmalarını 2006 yılından bu yana ara vermeden sürdüren ÇALIŞKAN, panayırlarla ilgili biri ulusal diğeri uluslararası olmak üzere iki ayrı projenin yürütücülüğünü yapmış; 2019-2020 öğretim yılında, panayırlarla ilgili projesi için University of South Carolina coğrafya bölümünde burslu misafir araştırmacı olarak çalışmıştır. Türkiye’nin bazı panayırlarının Somut Olmayan Kültürel Miraslar (SOKÜM) değeri taşıdığına inançla harekete geçen Profesör ÇALIŞKAN, 17 Eylül 2019 tarihinde Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Pehlivanköy Belediyesi ile birlikte düzenlenen SOKÜM toplantısında, Pehlivanköy Panayırı’nın SOKÜM envanterine alınması için teklif dosyasını sunmuştur. Benzer şekilde, Anadolu Devecilik Kültürü ve Deve Güreşlerinin de "Somut Olmayan Kültürel Miras" olarak kaydedilmesi için hazırladığı teklif dosyasını 2016 yılında Çanakkale İl Kültür Müdürlüğü'ne sunarak başvuru sürecini başlatmıştır.

İletişim
E-posta
v.caliskan@comu.edu.tr
Web Sayfası
https://avesis.comu.edu.tr/v.caliskan
İş Telefonu
+90 286 218 0018
Ofis
124
Posta Adresi
Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Kültürel Miraslar Yönetimi Bölümü, Terzioğlu Yerleşkesi