7. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Kastamonu, Türkiye, 28 - 30 Eylül 2023, ss.33-34
Üretimi yaklaşık on bin yıl öncesine kadar dayanan peynir tarih boyunca insanlık için en
önemli gıdalardan birisi olmuştur. Peynir üretiminin başlamasıyla birlikte insanlık için çok
değerli bir besin olan sütün, çok daha uzun süre dayanabilen ve insan sağlığı için daha
sağlıklı bir alternatif formu ortaya çıkmıştır. Peynir günümüzde dünya çapında en çok
tüketilen gıdaların başında gelmektedir ve mutfaklarda yemeklerden soslara sandviçlerden
tatlılara kadar pek çok üründe kullanılmaktadır. Tatlıların yapımında genellikle taze
peynirler kullanılmaktadır ve peynir bazlı tatlıların temelini büyük oranda asit ile veya asit
ve ısıl işlem ile pıhtılaştırılarak üretilen peynirler oluşturmaktadır. Bu çalışmada tatlı
yapımında yaygın olarak kullanılan Cottage, Mascarpone, Ricotta ve Quark peynirlerinin
genel özellikleri, üretim süreçleri ve tatlılarda kullanımı ele alınmıştır. Bu konuyla ilgili
yapılan literatür taraması peynir bazlı tatlıların üretiminde asit ve/veya ısıl işlem ile
pıhtılaştırılarak kullanılan taze peynirlerinin önemli bir yer tuttuğunu göstermektedir.
Cheese, whose production dates back to about ten thousand years ago, has been one of the
most important foods for humanity throughout history. With the beginning of cheese
production, an alternative form of milk, which is a very valuable food for humanity, has
emerged that can last much longer and is healthier for human health. Cheese is now one
of the most widely consumed foods worldwide and is used in many products in kitchens,
from meals to sauces, sandwiches to desserts. Desserts are usually made with fresh cheeses
and cheese-based desserts are largely based on cheeses produced with acid or coagulated
with acid and heat treatment. In this study, the general properties, production processes
and use of Cottage, Mascarpone, Ricotta and Quark cheeses in desserts are discussed. The
literature review on this subject shows that fresh cheeses coagulated with acid and/or heat
treatment have an important place in the production of cheese-based desserts.