1st International Conference on Engineering, Natural and Social Sciences, Konya, Turkey, 20 December 2022, pp.809-815
Yemeklik yağ ekstraksiyonları amacıyla, çözücülerin fiziksel ve kimyasal özellikleriyle ilgili birçok
önemli faktörün ilk kullanımlarından önce dikkate alınması elzemdir. Etkili ekstraksiyon davranışlarına ek
olarak, iyi bir yeşil solvent, yeşil kimya mühendisliği kavramlarının ilkelerine en iyi şekilde uymalıdır.
Ekstraksiyon amacıyla yönlendirilen çözücülerde devam eden büyük bir zorluk, bunların büyük bir
kısmının, öncelikle çok yüksek buhar basınçları nedeniyle çevremize salınmaya duyarlı olan uçucu organik
bileşikleri içermesi nedeniyle çeşitli çevresel tahribatlara yol açabilir ve akabinde bozunarak diğer toksik
ve tehlikeli maddelerin oluşmasına neden olabilir ve böylece insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Uçucu organik bileşikleri içeren çözücülerin toksik ve tehlikeli doğası büyük ölçüde kullanılan molekülün
türüne, soluma veya çözücüyle doğrudan somut temas gibi maruz kalma yöntemine ve en önemlisi maruz
kalma süresine bağlıdır. Ekstraksiyon amacıyla kloroform gibi klorlu solventlerin kullanımı, şüphelenilen
kanserojen etkileri ve gezegenimizin ozon tabakasını inceltmede oynadıkları rol nedeniyle tavsiye
edilmemektedir ve bazı durumlarda yasaklanmıştır. Uçucu organik çözücülerinin küresel ısınma üzerindeki
zincirleme etkisi de dikkate alınması gereken bir faktördür; bazı çözücüler, bir sera gazının karbondioksite
göre atmosferde ne kadar ısı tuttuğunun göreli bir ölçüsü olan küresel ısınma potansiyelinde çok yüksek
ölçüm yapar. Yeşil bir çözücü mutlaka çevreye zarar vermeyen bir çözücü anlamına gelmez; bu öncelikle
kullanılan maddenin doğal toksisitesine veya biyolojik olarak bozunabilirlik sorunlarına atfedilir. Bu
çalışmada, genel olarak yeşil olarak kabul edilen farklı solvent sınıflarına genel bir bakış sunulmaktadır.