Yumurta Akı Proteininden Saflaştırılarak Üretilen Proteinlerin Fonksiyonel Özellikleri.


YÜCEER M., Özçelik B.

II. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van, Türkiye, 1 - 04 Mayıs 2009, ss.811-815

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Van
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.811-815
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Yumurta akının saflaştırılması ile elde edilen proteinler yumurtaya köpürme, jel oluşturma, emülsiyon kapasitesi, stabilite e istenilen kıvamı verme gibi fonksiyonel özellikleri vermektedir. Yumurta akı proteinleri yüksek biyolojik kapasiteleri ile günümüzde gıda, ilaç ve medikal uygulamalarda da kullanım alanı bulmuştur. Özellikle fonksiyonel gıda ürünlerinin geliştirilmesi ve gıda paketleme ile ilgili yeni gelişmelerde birçok çalışmaya konu olmuştur. Bu çalışma kapsamında yumurta akı proteinlerinin biyoaktif ve fonksiyonel özellikleri irdelenerek yapılan çalışmalar ve gelecekteki kullanım potansiyeli değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Yumurta akı, saflaştırma, fonksiyonel.