Eğitim Bilgileri
2001 - 2008
2001 - 2008Doktora
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Biyoloji Ve Genetik Anabiilmdalı, Türkiye
1998 - 2001
1998 - 2001Yüksek Lisans
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilimdalı, Türkiye
1994 - 1998
1994 - 1998Lisans
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye
Yaptığı Tezler
2008
2008Doktora
Venöz Tromboli Hastalarında Faktör VIII Gen Bölgesinin Moleküler Analizi
İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Biyoloji Ve Genetik Anabilimdalı
2001
2001Yüksek Lisans
Akut Miyokard Enfarktüs Geçiren Kişilerde Apolipoprotein E Polimorfizmi ile Chlamydia pneumoniae Taşıyıcılığı Arasındaki Korelasyonun Belirlenmesi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilimdalı
Yabancı Diller
B2 Orta Üstü
B2 Orta Üstüİngilizce
Araştırma Alanları
Yaşam Bilimleri
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Genetik Bozuklukların Moleküler Biyolojisi
Genetik Mühendisliği
Temel Bilimler
Akademik Ünvanlar / Görevler
2017 - 2018
2017 - 2018Yrd. Doç. Dr.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gıda Teknolojisi
2013 - 2017
2013 - 2017Araştırma Görevlisi Dr.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilimdalı
2008 - 2013
2008 - 2013Araştırma Görevlisi Dr.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji
2001 - 2008
2001 - 2008Araştırma Görevlisi
İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji Ve Genetik Bölümü
1999 - 2001
1999 - 2001Araştırma Görevlisi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji
Makaleler
Tümü (20)
SCI-E, SSCI, AHCI (9)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (9)
Scopus (11)
TRDizin (7)
Diğer Yayınlar (5)
2023
20231. Genotypic and Phenotypic Evaluation of Heavy Metal Resistance of Enterococcal Isolates from Seafood Products for Consumption Tüketime Sunulan Su Ürünlerinde Enterokok İzolatlarında Ağır Metal Direncinin Genotipik ve Fenotipik Olarak Değerlendirilmesi
ÇARDAK M., ÖZMEN TOĞAY S., AY M.
Commagene Journal of Biology
, cilt.7, sa.1, ss.58-64, 2023 (Scopus)
2023
20232. Evolution of yeast biodiversity and volatile compounds during spontaneous fermentation of-Karasakiz-grapes from different regions over two consecutive vintages
Çelebi Uzkuç N. M., Ay M., Kırca-Toklucu A.
Ciencia e Tecnica Vitivinicola
, cilt.38, sa.2, ss.152-166, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20223. Antibiotic resistance and virulence genes in Enterococcus species isolated from raw and processed seafood
ÇARDAK M., ÖZMEN TOĞAY S., AY M., Karaalioglu O., EROL TINAZTEPE Ö., BAĞCI U.
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE
, cilt.59, sa.7, ss.2884-2893, 2022 (SCI-Expanded)
2022
20224. Relationship Between Elevated FVIII Level and 3' UTR Variations of F8 Gene in Turkish Patients with Venous Thrombosis
AY M.
Artuklu International Journal of Health Sciences , cilt.2, sa.1, ss.2-6, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
20225. Nikelce Zengin Topraklardan (Ezine-Çanakkale) İzole Edilen Bakterilerin Bitki Büyüme Teşvik Edici Potansiyellerinin Belirlenmesi
Karakaş İ., Ay M., Öztürk F., Kaya S., Hacıoğlu Doğru N.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi , cilt.9, sa.2, ss.424-431, 2022 (Hakemli Dergi)
2020
20206. Effects of spontaneous fermentation on Karalahna and Cabernet Sauvignon young red wines: volatile compounds, sensory profiles and identification of autochthonous yeasts
Çelebi Uzkuç N. M., Sisli B., Ay M., Özmen Toğay S., Yüceer Y., Bayhan A., et al.
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
, cilt.246, sa.1, ss.81-92, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2019
20197. Probiotic characteristics of bacteriocin-producing Enterococcus faecium strains isolated from human milk and colostrum
BAĞCI U., ÖZMEN TOĞAY S., Temiz A., AY M.
FOLIA MICROBIOLOGICA
, cilt.64, sa.6, ss.735-750, 2019 (SCI-Expanded)
2019
20198. Jeotermal Akışkanın Hidrokimyasal Karakterizasyonunun Belirlenmesi: Simav (Kütahya) Örneği
Çardak M., Şanlıyüksel Yücel D., Ay M., Söküt Açar T., Erol Tınaztepe Ö.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi , cilt.5, sa.1, ss.1-15, 2019 (Hakemli Dergi)
2019
20199. Evaluation of some food safety-related characteristics of Enterococcus faecium and Enterococcus faecalis strains isolated from raw fish samples
Karaalioğlu O., ÖZMEN TOĞAY S., AY M., soysal g., ÇARDAK M., BAĞCI U., et al.
Turkish Bulletin of Hygiene and Experimental Biology , cilt.76, sa.3, ss.341-352, 2019 (Scopus)
2017
201710. The Effect of Apolipoprotein E Polymorphism on PlasmaLipoprotein-Lipid Levels in Cardiovascular Disease
AY M., EROL Ö., ERDEM G.
Journal of Molecular Biology and Genetics
, cilt.2, ss.60-64, 2017 (Hakemli Dergi)
2017
201711. Gıdalardaki Sinsi Tehlike Akrilamid
Ertan H., ARI Ş., TURGUT KARA N., AY M., KARAGÖZ A.
Herkese Bilim Teknoloji , sa.55, ss.8-9, 2017 (Hakemli Dergi)
2017
201712. Nuclear and Mitochondrial DNA of Age-Related Cataract Patients Are Susceptible to Oxidative Damage
Tinaztepe O. E., Ay M., Eser E.
CURRENT EYE RESEARCH
, cilt.42, sa.4, ss.583-588, 2017 (SCI-Expanded)
2017
201713. Palmiye yağı ve kanser gerçeği
Ertan H., ARI Ş., GÜNAYDIN K., KARAGÖZ A., TURGUT KARA N., AY M., et al.
Herkese Bilim Teknoloji , sa.47, ss.6-7, 2017 (Hakemli Dergi)
2016
201614. Investigation of antimicrobial activity and entA and entB genes in Enterococcus faecium and Enterococcus faecalis strains isolated from naturally fermented Turkish white cheeses
ÖZMEN TOĞAY S., AY M., GÜNEŞER O., YÜCEER Y.
FOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY
, cilt.25, sa.6, ss.1633-1637, 2016 (SCI-Expanded)
2016
201615. Antimicrobial Activity Potential of Enterococcus spp. Isolated from some Traditional Turkish Cheeses
ÖZMEN TOĞAY S., AY M., SANDIKÇI ALTUNATMAZ S., Yilmaz Aksu F., EROL TINAZTEPE Ö., Issa G., et al.
KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI
, cilt.22, sa.5, ss.765-770, 2016 (SCI-Expanded)
2016
201616. Distribution of antibiotic resistance and the presence of vancomycin-resistance genes (vanA and vanB) in Enterobacteriaceae isolated from the Sea of Marmara, the Canakkale Strait and the Istanbul Strait, Turkey
ÇARDAK M., Altug G., AY M., EROL TINAZTEPE Ö.
OCEANOLOGICAL AND HYDROBIOLOGICAL STUDIES
, cilt.45, sa.2, ss.182-190, 2016 (SCI-Expanded)
2011
201117. Is There Any Correlation Between The Elevated Plasma Levels and Gene Variations of Factor VIII in Turkish Thrombosis Patients?
Ay M., Dolek B., Erdem G., Devecioglu O., Gozukirmizi N.
CLINICAL AND APPLIED THROMBOSIS-HEMOSTASIS
, cilt.17, sa.1, ss.46-50, 2011 (SCI-Expanded)
2003
200318. Akut miyokard enfarktüs için iki olası risk faktörü: Chlamydia pneumoniae taşıyıcılığı ve apolipoprotein E polimorfizm
AY M.
İNFEKSİYON DERGİSİ , cilt.17, sa.2, ss.115-0, 2003 (Hakemli Dergi)
2003
200319. Chlamydia pneunomoniae and acute myocardial infarction.
AY M.
Journal of Turkish Microbiological Society , cilt.33, sa.2, ss.134-136, 2003 (Hakemli Dergi)
2002
200220. Akut miyokard enfarktüs ve Chlamydia pneumoniae.
AY M.
KLİNİK LABORATUVAR ARAŞTIRMA DERG. , cilt.6, sa.1, ss.21-24, 2002 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2019
20191. Indigenous Non-Saccharomyces Yeast Diversity During Spontaneous Fermentation of ‘Karalahna’ and ‘Cabernet Sauvignon’ Grapes
ÇELEBİ UZKUÇ N. M., ÖZMEN TOĞAY S., AY M., Bayhan A., KIRCA TOKLUCU A.
35th International Specialised Symposium on Yeasts, Antalya, Türkiye, 21 - 25 Ekim 2019, ss.129, (Özet Bildiri)
2018
20182. Tek sağlık yönüyle enterokoklar: Dost mu? Düşman mı?
ÖZMEN TOĞAY S., ÇARDAK M., AY M., BAĞCI U.
I. Ulusal Tek Sağlık Sempozyumu, Türkiye, 21 - 23 Kasım 2018, (Özet Bildiri)
2018
20183. Investigation of Heavy Metal Resistance in Enterococcal Strains from Raw and Processed Seafood
ÇARDAK M., AY M., ÖZMEN TOĞAY S.
5th İnternational Vet-İstanbul Group Congress 8th İnternational Scientific Meeting Days of Veterinary Medicine, 23 - 27 Eylül 2018, (Özet Bildiri)
2018
20184. Antibiotic Susceptibility and Some Virulence Genes of Enterococcus faecalis and E. faecium Strains Isolated from Raw Fish Samples.
KARAALİOĞLU O., ÖZMEN TOĞAY S., AY M., ÇARDAK M.
1st International Food and Medicine Congress., 24 - 27 Mayıs 2018, (Özet Bildiri)
2017
20175. Prevalence and Antibiotic Resistance and Virulence Characteristics of Enterocci in Raw and Processed Seafood Products
ÇARDAK M., AY M., Özmen Togay S., Aydın E., EROL TINAZTEPE Ö.
10th Balkan Congress of Microbiology, Sofya, Bulgaristan, 16 - 18 Kasım 2017, cilt.1, ss.320-302, (Tam Metin Bildiri)
2017
20176. Antimicrobial Activity Potential of Enterococcus Strains Isolated From Seafood Samples
BAĞCI U., ÇARDAK M., ÖZMEN TOĞAY S., Aydın E., KARAALİOĞLU O., AY M., et al.
7. Veterinary Food Hygiene Congress, 4 - 08 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
20177. Gıdalarda Potansiyel Gıda Alerjeni ve GDO’lu Soyanın Belirlenmesi Amacıyla Real Time PCR Tanı Kiti
AY M., Özmen Togay S., EROL TINAZTEPE Ö., ÇARDAK M.
V. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, İzmir, Türkiye, 25 Mayıs 2017, ss.12-13, (Tam Metin Bildiri)
2017
20178. Gıdalarda Potansiyel Gıda Alerjeni ve GDO’lu Soyanın Belirlenmesi Amacıyla Real Time PCR Tanı Kiti
AY M., Özmen Togay S., EROL TINAZTEPE Ö., ÇARDAK M.
V. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, İzmir, Türkiye, 25 Mayıs 2017, ss.12-13, (Tam Metin Bildiri)
2017
20179. Real Time PCR Kit for Detection of Potential Food Allergen and GMO Soy Bean in Foods
AY M., ÖZMEN TOĞAY S., EROL Ö., ÇARDAK M.
5th International Food RD Brokerage Event, 25 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201710. DNA BARCODING IN PROCESSED SEAFOOD
ÇARDAK M., AY M., ÖZMEN TOĞAY S., EROL Ö., ORMANCI H. B.
5th International Food RD Brokerage Event, 25 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201711. İşlenmiş Su Ürünlerine DNA Barkod Etiketi
ÇARDAK M., AY M., Özmen Togay S., EROL TINAZTEPE Ö., ORMANCI H. B.
V. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, İzmir, Türkiye, 23 - 24 Mayıs 2017, ss.10-11, (Tam Metin Bildiri)
2015
201512. Investigation of Enterocin Encoding enta and entb Genes in Enterococci Strains Isolated from Some Traditional Turkish Cheeses
AY M., EROL Ö., ÖZMEN TOĞAY S., AKSU F.
The 3rd International Symposium on "Traditional Food from Adriatic to Caucasus", Saraybosna, Bosna-Hersek, 01 Ekim 2015 - 04 Ekim 2014, (Özet Bildiri)
2014
201413. Investigation of Vancomycin Resistance Genes vanA vanB and Antibiotic Resistance of Enterobacteriaceae Strains Isolated from Sea of Marmara Çanakkale Strait and Istanbul Strait
ÇARDAK M., AY M., EROL Ö.
International Symposium on Fisheries and Aquatic Sciences:FABA 2014, 25 - 27 Eylül 2014
2013
201314. The Prevelance of Hypertension and Coronary Heart Disease Among Elderley People with Mediterranean Type Nutritional Habits.
EROL Ö., HIZ M. M., AY M.
International 2 Halal and Healty Food Congress, Konya, Türkiye, 7 - 10 Kasım 2013, (Özet Bildiri)
2013
201315. Evaluating Dietary Pattern in Çanakkale and Investigation The Compliance with Mediterranean Diet.
HIZ M. M., EROL Ö., AY M.
International 2 Halal and Healty Food Congress, Konya, Türkiye, 7 - 10 Kasım 2013, (Özet Bildiri)
2013
201316. Effects of Olive Oil Phenolics on H2O2-Induced Mitochondrial and Nuclear DNA Damage in Human Lymphocytes.
EROL Ö., AY M., ÖZMEN TOĞAY S.
The 2nd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Struga, Makedonya, 24 - 26 Ekim 2013, (Özet Bildiri)
2013
201317. Investigation of Bacteriocin Encoding Genes in Enterococcus faecium and Enterococcus faecalis Isolated from Traditional Turkish Suasages.
ÖZMEN TOĞAY S., AY M., EROL Ö.
The 2nd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Struga, Makedonya, 24 - 26 Ekim 2013, (Özet Bildiri)
2013
201318. Species Specific polymerase Cahin Reaction (PCR) Kit For dentification of Pig Meat.
ÖZMEN TOĞAY S., AY M., EROL Ö.
II. International Food R&D Brookerage Event., İzmir, Türkiye, 3 - 04 Haziran 2013, (Özet Bildiri)
2013
201319. Kids Also Like This Cheese.
EROL Ö., ÖZMEN TOĞAY S., AY M.
II. International Food R&D Brookerage Event., İzmir, Türkiye, 03 Haziran 2013, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2023
20231. Vibrio Türlerinin Çanakkale Boğazı’ndaki Sayı ve Dağılımlarının Belirlenmesi
Künili I. E., Dinç S. Ö., Ay M., Çakir F., Gezen O.
SU ÜRÜNLERİNDE YENİ GELİŞMELER, Hikmet Yeter Çoğun, Editör, BİDGE Yayınları, Ankara, ss.5-23, 2023
Desteklenen Projeler
2023 - 2024
2023 - 2024
Çanakkale Kıyı Sularında Vibrio spp. Türlerinin Dağılımı, Genetik Karakterizasyonu ve Gıda Güvenliği Açısından Değerlendirilmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Künili İ. E. (Yürütücü), Dinç S. Ö., Ay M., Çakır F., Gezen O.
2022 - 2023
2022 - 2023Bursa bölgesinden toplanan ekşi hamurlardan izole edilen mikroorganizmaların fonksiyonel karakterizasyonu
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Özmen Toğay S.(Yürütücü), Ay M., Düven G., Parlak Ö.
2020 - 2021
2020 - 2021Ağır Metal Biyoremediasyon Kapasitesi Tespit Edilen Bazı Bakterilerin Moleküler Tiplendirmesi.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
AY M. (Yürütücü), HACIOĞLU DOĞRU N., ÖZTÜRK F., KAYA S.
2019 - 2021
2019 - 2021Karasakız (Kuntra) üzümünden spontan fermentasyon ile kırmızı şarap üretimi sırasında mayaların izole edilerek moleküler yöntemlerle tanımlanması ve uçucu bileşenlerindeki değişimlerin belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
KIRCA TOKLUCU A. (Yürütücü), AY M., ÇELEBİ UZKUÇ N. M.
2016 - 2018
2016 - 2018
Çiğ ve İşlenmiş Su Ürünlerinden İzole Edilen Enterokokların Gıda Güvenliği ve Bakteriyosin Üretim Potansiyeli Yönüyle Değerlendirilmesi
TÜBİTAK Projesi , 3001 - Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
Özmen Toğay S.(Yürütücü), Çardak M., Ay M., Erol Tınaztepe Ö., Bağcı U.
2014 - 2016
2014 - 2016Spontan ve Saf Maya Fermentasyonunun Karalahna ve Cabernet Sauvignon Üzümlerinden Elde Edilen Şarabın Uçucu Bileşik, Fenolik Madde ve Antosiyaninleri Üzerine Etkisi ve Spontan Fermentasyonda Rol Alan Mayaların Tanımlanması
TÜBİTAK Projesi
AY M., KIRCA TOKLUCU A. (Yürütücü)
2014 - 2016
2014 - 2016Simav (Kütahya) Bölgesi jeotermal yüzey suyunda ve sedimentte ağır metal düzeyinin belirlenmesi ve izole edilen bakterilerde ağır metal dirençliliğinin araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
ÇARDAK M. (Yürütücü), SÖKÜT AÇAR T., ŞANLIYÜKSEL D., KARACA Z., AY M., EROL Ö.
2011 - 2015
2011 - 2015DNA Hasarı ve DNA Onarımının Yaşa Bağlı Katarakt Gelişimindeki Rolünün Araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
EROL TINAZTEPE Ö. (Yürütücü), AY M., HIZ M. M.
2011 - 2015
2011 - 2015Yaşa Bağlı Katarakt ile DNA Onarım Genindeki Tek Nükleotid Polimorfizmleri Arasındaki İlişkinin Araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
EROL TINAZTEPE Ö. (Yürütücü), AY M.
2011 - 2015
2011 - 2015Yaşa Bağlı Macula Dejenerasyonu ile APE1 Polimorfizmleri Arasındaki İlişkinin Araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
AY M. (Yürütücü), EROL TINAZTEPE Ö.
2011 - 2014
2011 - 2014Gıda Kaynaklı Enterococcus faecium ve Enterococcus faecalis İzolatlarının Patojenite Potansiyellerinin ve Bakteriyosin Oluşturma Özelliklerinin Araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
YÜCEER Y. (Yürütücü), AY M.
2011 - 2014
2011 - 2014VENÖZ TROMBOZ HASTALARINDA FAKTÖR VIII GENİ 3’ UTR BÖLGESİNİN MOLEKÜLER ANALİZİ
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
AY M. (Yürütücü), EROL DAYI Ö.
2006 - 2009
2006 - 2009Venöz Tromboz Hastalarında Faktör VIII Geninin Moleküler Analizi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
ERDEM G. (Yürütücü), AY M.