Biyografi
06.09.1984 tarihinde Kütahya’da doğdu. İlk öğrenimini Azot İlköğretim Okulu, orta öğrenimini Atatürk Lisesinde ve lise öğrenimini Anadolu Ticaret Meslek Lisesi Bilgi İşlem Bölümünde tamamladı. 2004 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüne kayıt olup 2008 yılında mezun oldu. 2009-2011 yılları arasında Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığında sözleşmeli ziraat mühendisi olarak çalıştı. 2011 yılında Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde araştırma görevlisi kadrosuna atandı. 2011 yılında Bingöl Üniversitesinden istifa ederek Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne araştırma görevlisi (ÖYP) olarak atandı. Halen burada çalışmaktadır.
Eğitim Bilgileri
2012 - 2018
2012 - 2018Doktora
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri/Sebze Yetiştirme Ve Islahı, Türkiye
2008 - 2011
2008 - 2011Yüksek Lisans
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ, Türkiye
2004 - 2008
2004 - 2008Lisans
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, ZİRAAT FAKÜLTESİ, Türkiye
Yaptığı Tezler
2018
2018Doktora
FARKLI SULAMA DÜZEYLERİ İLE YETİŞTİRİLEN BİBERDE (Capsicum annuum L.) PROLİN UYGULAMALARININ VERİM VE BAZI KALİTE PARAMETRELERİNE ETKİLERİ
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri
2011
2011Yüksek Lisans
AFYONKARAHİSAR İLİ EKOLOJİK ŞARTLARINA UYGUN SOFRALIK DOMATES ÇEŞİTLERİNİN BELİRLENMESi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri/Sebze Yetiştirme Ve Islahı
Yabancı Diller
B2 Orta Üstü
B2 Orta Üstüİngilizce
Araştırma Alanları
Tarımsal Bilimler
Ziraat
Bahçe Bitkileri
Sebze Yetiştirme ve Islahı
Sıcak İklim Sebzeleri
Akademik Ünvanlar / Görevler
2018 - Devam Ediyor
2018 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi Dr.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri
2011 - Devam Ediyor
2011 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri
2011 - 2011
2011 - 2011Araştırma Görevlisi
Bingöl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri
Akademi Dışı Deneyim
2009 - 2011
2009 - 2011Ziraat Mühendisi
Afyonkarahisar İl Tarım Müdürlüğü, Ziraat Mühendisi
Makaleler
2025
20251. Determınatıon Of Qualıty Characterıstıcs In Mature Parsley (Petroselınum hortense) Plants, Parsley Mıcrogreens, And Prımed Parsley Mıcrogreens
Çakır A., Sarıyer T., Özbay N.
Black Sea Journal of Agriculture , cilt.8, sa.1, ss.96-102, 2025 (Hakemli Dergi)
2024
20242. Determination of the Effects of Different Tree Logs on Some Important Volatile Aroma Components in the Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus Jacq Kumm)
Sarıyer T., Gündoğdu M. A., Kaya Ç., Çiftci H. N., Şahin E., Kuzucu F. C., et al.
International Journal of Innovative Approaches in Science Research , cilt.8, sa.3, ss.113-122, 2024 (Hakemli Dergi)
2024
20243. Farklı Sebze Mikro Filizlerinde Ekim Sıklığı Uygulamalarının Verim ve Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Etkileri
Sarıyer T., Gündoğdu M. A., Şeker M., Alkan Y.
International Journal of Innovative Approaches in Science Research , cilt.8, sa.2, ss.79-89, 2024 (Hakemli Dergi)
2024
20244. Farklı Dozlarda Melatonin Kullanılarak Uygulanan Priming Uygulamalarının Tuz Stresi Uygulanan Gönen Beyazı Kavun Genotipinde (Cucumis melo L. cv. Gönen Beyazı) Bazı Tohum Kalite Parametrelerine Etkileri
Sarıyer T., Ekinci N.
Bahçe , cilt.53, sa.1, ss.120-125, 2024 (Hakemli Dergi)
2024
20245. Determination of Some Quality Parameters in the Salicornia europaeaPopulation Collected from Geyikli Town of Ezine District of Çanakkale Province
Sarıyer T., Şeker M.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE - FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , cilt.12, sa.7, ss.1185-1189, 2024 (Hakemli Dergi)
2024
20246. Comparative Biplot Analysis of Micropropagation of Viking Aronia Cultivar in Different Plant Tissue Culture Media
Kaya Ç., Sarıyer T.
ANADOLU Journal of Aegean Agricultural Research Institute , cilt.34, sa.1, ss.90-96, 2024 (Hakemli Dergi)
2024
20247. Kurfalı Yerel Bamya Genotipinde Farklı Gübreleme Uygulamalarının Meyve Kalite Parametrelerine Etkileri
Sarıyer T., Demir S., Kaya Ç., Cankı F. F.
Bahçe , cilt.53, sa.1, ss.243-248, 2024 (Hakemli Dergi)
2023
20238. Quality Characteristics of Pembe Patlıcan; A Local Eggplant (Solanum melongena L.) Genotype from Çanakkale Ezine
Sarıyer T., Şeker M.
International Journal of Innovative Approaches in Science Research , cilt.7, sa.4, ss.91-100, 2023 (Hakemli Dergi)
2023
20239. Determination of the Effects of Different Tree Logs on Yield and Some Quality Properties in Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.)
Sarıyer T., Kaya Ç., Gündoğdu M. A., Şahin E., Çiftci H. N., Kuzucu F. C., et al.
Uluslararası Gıda Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi
, cilt.3, sa.2, ss.21-31, 2023 (Hakemli Dergi)
2023
202310. Determination of effective surface sterilization protocol in in vitro tissue culture for Giant Snowdrop (Galanthus elwesii Hook) bulbs
KAYA Ç., SARIYER T., ŞAHİN E.
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences , cilt.7, sa.2, ss.345-348, 2023 (Hakemli Dergi)
2022
202211. Effects of different doses of ammonium nitrate applications on nutrient content in some types of grass: nutritional support
Alkan Y., Sarıyer T., Türkmen C., Kelkit A.
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences
, cilt.6, sa.4, ss.637-643, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202212. Effect of Different Ammonium Nitrate Levels on the Performance of Cool-Climate Grass Species Grown in Çanakkale Conditions
ALKAN Y., SARIYER T., TÜRKMEN C., KELKİT A.
JOURNAL OF GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES OF MEHMET AKIF ERSOY UNIVERSITY
, cilt.13, sa.1, ss.388-395, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202213. Effects of different uprooting dates on rooting and vegetative development parameters of different American grapevine rootstock scions
ATEŞ F., DARDENİZ A., GÜNDOĞDU M. A., SARIYER T., ŞAHİN E.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURAL AND NATURAL SCIENCE , cilt.9, sa.4, ss.1073-1079, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202214. Biberde (Capsicum annuum L. cv. Oskar F1) Farklı Muhafaza Sürelerinin Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi
Sarıyer T., Çiftci H. N.
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi , cilt.10, sa.1, ss.137-142, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202215. Agricultural wastes in climate change mitigation
Sarıyer T., Kaya Ç.
Journal of Global Climate Change , cilt.1, sa.1, ss.15-20, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202216. Gene silencing RNAi technology: Uses in plants
Kaya Ç., Sarıyer T.
Journal of Global Climate Change , cilt.1, sa.1, ss.7-14, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202217. The Effects of Some Priming Applications on Seed Quality Parameters in Melon (Cucumis melo L.) Seeds Under Different Doses of NaCl Stress
SARIYER T., KAYA Ç.
Türk Doğa ve Fen Dergisi
, cilt.11, sa.2, ss.64-69, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202218. SOME IMPORTANT CHEMICAL AND AROMA CHARACTERISTICS OF SOME NEW PEPPER CULTIVARS (Capsicum annuum L CV A30706 F1, Capsicum annuum L CV KILÇIK F1, Capsicum annuum L CV BITTER F1)
SARIYER T., GÜNDOĞDU M. A., AKÇAL A., ŞEKER M.
Black Sea Journal of Agriculture
, cilt.5, sa.2, ss.72-79, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202219. Effects of Some Priming Applications on Quality Parameters of Melon (Cucumis melo L.) Seeds Under KNO3 Stress
Kaya Ç., Sarıyer T., Şahin E.
International Journal of Food, Agriculture and Animal Sciences (IJFAA) , cilt.2, sa.1, ss.8-14, 2022 (Hakemli Dergi)
2021
202120. Ruelya’da (Ruellia simplex C. Wright) Farklı Oksin Uygulamalarının Bazı Çelik, Sürgün ve Köklenme Özelliklerine Etkileri
Koyuncu D., Akçal A., Sarıyer T.
Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi , cilt.2, sa.4, ss.128-134, 2021 (Hakemli Dergi)
2020
202021. Aroma and Some Quality Characteristics of Sweet Black Colored Oskar F1 (Capsicum Annuum L. Cv. Oskar F1) Pepper Variety
SARIYER T., GÜNDOĞDU M. A., ŞEKER M.
International Journal of Innovative Approaches in Science Research
, cilt.4, sa.2, ss.23-34, 2020 (Hakemli Dergi)
2019
201922. Farklı Dozlardaki Melatonin Kullanılan Priming (Önçimlendirme) Uygulamalarının NaCl Stresindeki Karpuz (Citrullus lanatus var. ‘Crimson sweet’) Tohumlarında Bazı Canlılık Parametreleri Üzerine Etkileri.
Sarıyer T., Kuzucu F. C.
ÇOMÜ ZIRAAT FAKÜLTESI DERGISI , cilt.7, sa.2, ss.343-348, 2019 (Hakemli Dergi)
2019
201923. Çeri Domates Yetiştiriciliği
SARIYER T.
TARIM TÜRK , sa.80, ss.12-14, 2019 (Hakemsiz Dergi)
2019
201924. EFFECTS OF DIFFERENT IRRIGATION LEVELS AND PROLINE TREATMENTS ON ORGANIC ACIDS AND SECONDARY METABOLITES OF PEPPER (Capsicum annuum L. cv. Yalova Yağlık 28)
SARIYER T., ÖZTOKAT KUZUCU C.
APPLIED ECOLOGY AND ENVIRONMENTAL RESEARCH , cilt.17, sa.2, ss.3305-3323, 2019 (SCI-Expanded)
2018
201825. Yalova Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinin Yazlık Sürgünlerinde Farklı Tepe Alma Uygulamalarının Yıllık Dal ile Üzüm Verim ve Kalitesine Etkileri
DARDENİZ A., GÜNDOĞDU M. A., AKÇAL A., SARIYER T., ATİK F., HARPUT N.
ÇOMÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ , cilt.6, sa.1, ss.51-59, 2018 (Hakemli Dergi)
2017
201726. The Effects of 1-Methylcyclopropane (1-MCP) and MAP Treatments on Quality Parameters of "Hicaz" Pomegranate Cultivar
KUZUCU F. C., SAKALDAŞ M., SARIYER T.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , cilt.5, sa.4, ss.397-403, 2017 (Hakemli Dergi)
2014
201427. Effects of NaCl on the Seed and Seedlings of “Hırsız Kaçıran” Melon Grown in Different Irrigation Levels
Sarıyer T., Öztokat Kuzucu C.
international journal of agricultural and natural sciences , cilt.7, sa.2, ss.20-24, 2014 (Hakemli Dergi)
2013
201328. Domates Fidesi Üretimi ve Domates Çeşitleri
SARIYER T., ÖZTOKAT KUZUCU C.
Tarım Türk Derg. , cilt.8, sa.42, ss.24-28, 2013 (Hakemli Dergi)
2013
201329. Fidanlık parsellerindeki aşı noktası dikim yüksekliğinin açık köklü aşılı fidan randıman ve gelişimi üzerine etkileri
DARDENİZ A., AKCAL A., SARIYER T.
ÇOMÜ Zir. Fak. Derg.
, cilt.1, sa.1, ss.9-13, 2013 (Hakemli Dergi)
2012
201230. Afyonkarahisar İli Ekolojik Şartlarına Uygun Sofralık Domates Çeşitlerinin Belirlenmesi.
ÖZBAY N., SARIYER T., KORKMAZ A.
Tr. Doğa ve Fen Derg. , cilt.1, sa.2, ss.64-70, 2012 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2024
20241. INVESTIGATION OF ‘GÜL BİBERİ’ (Capsicum annuum L.) GENOTYPE FROM ÇANAKKALE EZINE REGION IN TERMS OF SOME FLAVONOIDS AND OTHER BIOCHEMICAL PARAMETERS
Sarıyer T., Şeker M.
9TH INTERNATIONAL AZERBAIJAN CONGRESS ON LIFE, ENGINEERING, MATHEMATICAL, AND APPLIED SCIENCES, Baku, Azerbaycan, 20 - 22 Aralık 2024, cilt.1, sa.1, ss.609-618, (Tam Metin Bildiri)
2024
20242. A Pepper Genotype Candidate for Geographical Indication Registration in the Selvi Region of Çanakkale: 'Selvi' Pepper
Sarıyer T., Gündoğdu M. A., Şeker M.
International Balkan Agriculture Congress, Çanakkale, Türkiye, 16 - 19 Kasım 2024, cilt.1, sa.185, ss.103-108, (Tam Metin Bildiri)
2024
20243. A Study of Volatile Aroma Compounds and Protein Value in Wild Collected Lactarius Deliciosus Mushroom in Çanakkale
Sarıyer T., Gündoğdu M. A.
Internatıonal Balkan Agrıculture Congress, Çanakkale, Türkiye, 16 - 19 Ekim 2024, cilt.1, sa.1, ss.207, (Özet Bildiri)
2024
20244. ÇANAKKALE’DE YETİŞTİRİLEN ‘’BEYAZ FASULYE’’ (Phaseolus vulgaris L.) GENOTİPİNİN MORFOLOJİK VE BİYOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ
Sarıyer T., Şeker M.
5TH INTERNATIONAL AZERBAIJAN CONGRESS ON LIFE, ENGINEERING, MATHEMATICAL AND APPLIED SCIENCES PROCEEDINGS BOOK, Baku, Azerbaycan, 24 - 26 Ocak 2024, cilt.1, sa.10, ss.69-77, (Tam Metin Bildiri)
2023
20235. Çanakkale Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Jalapeno ve Şili Biber Çeşitlerinde (Capsicum Annuum L. var. ASJP F1, Atom F1) Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
Sarıyer T., Kaya Ç., Ballı B.
6th International Agriculture, Environment and Health Congress, Aydın, Türkiye, 16 - 21 Ekim 2023, cilt.1, sa.1, ss.184-190, (Tam Metin Bildiri)
2022
20226. Bazı Yenilebilen Çiçeklere Sahip Süs Bitkilerinin Süs Bitkisi ve Beslenme Yönüyle Değerlendirilebilirlikleri Üzerine Bir Araştırma
Sarıyer T., Akçal A.
3. Çanakkale Tarımı Sempozyumu, Çanakkale, Türkiye, 16 - 18 Kasım 2022, cilt.1, sa.1, ss.80-81, (Tam Metin Bildiri)
2017
20177. “Elegant Lady” ve “R7” Şeftali Çeşitlerinde Meyve Kalibrasyonunun Muhafaza Süresi ve Meyve Kalitesine Etkileri Üzerine Bir Araştırma
KUZUCU F. C., SARIYER T., şen c.
II. Çanakkale Tarımı Sempozyumu, Çanakkale, Türkiye, 14 - 15 Aralık 2017, cilt.1, ss.56, (Özet Bildiri)
2015
20158. Farklı Sulama Düzeyleri İle Yetiştirilen (Capsicum annuum L. cv. Yalova Yağlık 28) Biberde Prolin Uygulamalarının Morfolojik Parametrelere Etkileri
Sarıyer T., Öztokat Kuzucu C.
7. Bahçe Bitkileri Kongresi, Bahçe (Özel Sayı), cilt.45, (417-422 ss.), Çanakkale, Türkiye, 25 - 29 Ağustos 2015, cilt.2, sa.1, ss.417-422, (Tam Metin Bildiri)
2015
20159. Farklı Sulama Düzeyleri ile yetiştirilen Capsicum annuum L cv Yalova Yağlık 28 Biberde Depolama Sürelerinin Bazı Kalite Parametrelerine Etkileri
Kuzucu F. C., Öztokat Kuzucu C., Sarıyer T.
7. Bahçe Bitkileri Kongresi, Bahçe (Özel Sayı), cilt.45, (195-198. ss.), Çanakkale, Türkiye, 25 - 29 Ağustos 2015, cilt.45, sa.1, ss.195-198, (Tam Metin Bildiri)
2015
201510. Effects of Proline Applications on Yield and Quality Parameters in Kapija Pepper Grown under Different Irrigation Levels-2
SARIYER T., ÖZTOKAT KUZUCU C.
8th Annual Internatıonal Symposıum on Agrıculture at Athens, Athens, Yunanistan, 13 - 16 Temmuz 2015, ss.1-13, (Tam Metin Bildiri)
2012
201211. Spiruluna Uygulamasının Marulda Bazı Bitki ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri
ÖZTOKAT KUZUCU C., SARIYER T., KAVAK F.
9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu, Konya, Türkiye, 12 - 14 Eylül 2012, cilt.1, ss.642-647, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2023
20231. DOMATESDE TRICHODERMA HARZIANUM UYGULAMASININ VERİM VE BAZI KALİTE PARAMETRELERİNE ETKİLERİ
Öztokat Kuzucu C., Kuzucu F. C., Çiftci H. N., Sarıyer T.
TÜRKİYE’DE AGROEKOLOJİ: BİLİM, UYGULAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, Prof. Dr. Zeliha GÖKBAYRAK,Doç. Dr. Nurhan KESKİN,Doç. Dr. Burak İŞÇİ, Editör, iKSAD, Ankara, ss.201-214, 2023
2023
20232. KURAKLIK STRESİNİN BİBERİN MORFOLOJİSİ, FİZYOLOJİSİ, BÜYÜMESİ, BİYOKÜTLE VE VERİM KOMPONENTLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Sarıyer T., Özbay N., Karaca A.
TÜRKİYE’DE AGROEKOLOJİ: BİLİM, UYGULAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, Prof. Dr. Zeliha Gökbayrak,Doç. Dr. Nurhan Keskin,Doç. Dr. Burçak İşçi, Editör, İKSAD, Çanakkale, ss.233-260, 2023
2023
20233. Çanakkale Doğal Ortamından Toplanıp, Ticarete Konu Olan Mantar Türleri
Sarıyer T., Şeker M.
Çanakkale’nin Stratejik Sektörü Tarım-1, Prof. Dr. Murat ŞEKER,Prof. Dr. Fatih KAHRIMAN,Prof. Dr. Ali Sungur,Doç. Dr. Burak Polat, Editör, Özgür Üniversite Yayınları, Çanakkale, ss.215-238, 2023
Desteklenen Projeler
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorTuz Stresinin Semizotu Portulaca oleracea L ve Dereotunda Anethum graveolens L Bazı Büyüme Parametreleri ve Antioksidan Flavonoidlerin Birikimi Üzerindeki Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
SARIYER T. (Yürütücü), ÖZBAY N.
2023 - Devam Ediyor
2023 - Devam EdiyorSolanaceae Familyası Türlerinde Bor Toksisitesine Silisyumun Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
TÜRKMEN C. (Yürütücü), ÇIKILI Y., SARIYER T.
2025 - 2026
2025 - 2026Farklı Domates Çeşitlerinde Tomato Brown Rugose Fruit Virus ToBRFV Enfeksiyonunun Fizyolojik Parametrelere ve Besin Elementi İçeriklerine Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Korkmaz S. (Yürütücü), Karanfil A., Sarıyer T., İlay R.
2024 - 2024
2024 - 2024“Determination of Some Quality Characteristics of Parsley (Petroselinum hortense) and Its Microgreens with Different Seed Applications”
TÜBİTAK Projesi , 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı
Çakır A.(Yürütücü), Sarıyer T.
2021 - 2022
2021 - 2022FARKLI SEBZE MİKRO FİLİZLERİNDE EKİM SIKLIĞI UYGULAMALARININ AROMA ÖZELLİKLERİ VE BAZI KALİTE PARAMETRELERİNE ETKİSİ
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
SARIYER T. (Yürütücü), ALKAN Y., ŞEKER M., GÜNDOĞDU M. A.
2020 - 2022
2020 - 2022FARKLI AĞAÇ KÜTÜKLERİNİN KAYIN MANTARINDA (Pleurotus ostreatus Jacq Kumm) VERİM ÖNEMLİ UÇUCU AROMA BİLEŞENLERİ VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
SARIYER T. (Yürütücü), GÜNDOĞDU M. A., KUZUCU F. C., ÇİFTÇİ H. N., ŞAHİN E., ALKAN Y., et al.
2020 - 2021
2020 - 2021“Farklı Amonyum Nitrat Dozlarında Belirli Çim Tohumlarının Performans Değerlendirmesi”
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
(Proje Sonuç Raporu)
ALKAN Y. (Yürütücü), KELKİT A., TÜRKMEN C., SARIYER T.
2019 - 2020
2019 - 2020