Eğitim Bilgileri
2012 - 2017
2012 - 2017Doktora
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2009 - 2012
2009 - 2012Yüksek Lisans
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2005 - 2009
2005 - 2009Lisans
Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
Yaptığı Tezler
2017
2017Doktora
Beyaz Nektarin Kalitesinin Isıl Olmayan Muhafaza Yöntemleriyle Korunması ve Görüntü İşleme Teknikleriyle Değerlendirilmesi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği
2012
2012Yüksek Lisans
Kaşar Peynirinin Bileşim, Proteoliz, Fonksiyonel ve Duyusal Özellikleri Üzerine İnek, Koyun ve Keçi Sütü Kullanımının Etkisi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği
Yabancı Diller
B2 Orta Üstü
B2 Orta Üstüİngilizce
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2014
2014Tarım ve Gıda Bilimleri Araştırma Projesi Hazırlama ve Yürütme Eğitimi
Eğitim Yönetimi ve Planlama
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi & TÜBİTAK-BİDEP-2237
2013
2013Advanced Course. "Innovative packaging for fresh and lightly processed fruits and vegetables"
Eğitim Yönetimi ve Planlama
CIHEAM (Mediterranean Agronomic Institute of Zaragoza, SPAIN)
Araştırma Alanları
Gıda Mühendisliği
Mühendislik ve Teknoloji
Akademik Ünvanlar / Görevler
2017 - Devam Ediyor
2017 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi Dr.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2011 - 2017
2011 - 2017Araştırma Görevlisi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
Makaleler
Tümü (17)
SCI-E, SSCI, AHCI (14)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (15)
ESCI (1)
Scopus (15)
Diğer Yayınlar (2)
2024
20241. Machine Learning-Assisted Near- and Mid-Infrared spectroscopy for rapid discrimination of wild and farmed Mediterranean mussels (Mytilus galloprovincialis)
Ayvaz H., Temizkan R., Kaya B., Salman M., Menevseoglu A., Ayvaz Z., et al.
MICROCHEMICAL JOURNAL
, cilt.196, 2024 (SCI-Expanded)
2023
20232. A comprehensive study on the quality characteristics of sweet red pepper paste and the evaluation of near-infrared spectroscopy as a rapid alternative tool
Ayvaz H., Temizkan R., Menevseoglu A., Dogan M. A., Nazlim B. A., Gunay E., et al.
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
, cilt.249, sa.3, ss.607-618, 2023 (SCI-Expanded)
2023
20233. Anthocyanins: Metabolic Digestion, Bioavailability, Therapeutic Effects, Current Pharmaceutical/Industrial Use, and Innovation Potential
Ayvaz H., Cabaroglu T., Akyildiz A., Uysal Pala Ç., Temizkan R., Ağçam E., et al.
ANTIOXIDANTS
, cilt.12, sa.1, ss.1-39, 2023 (SCI-Expanded)
2022
20224. Rapid discrimination of Turkish commercial hazelnut (Corylus avellana L.) varieties using Near-Infrared Spectroscopy and chemometrics
Ayvaz H., Temizkan R., Genis H. E., Mortas M., Genis D. O., DOGAN M. A., et al.
Vibrational Spectroscopy
, cilt.119, ss.103353, 2022 (SCI-Expanded)
2021
20215. Effectiveness of different packaging films and trays on mushrooms (Agaricus bisporus) subjected to simulated transportation conditions at different vibration frequencies
Ozturk M., YAKAR E., TEMİZKAN R., ADAY M. S.
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
, cilt.45, sa.5, 2021 (SCI-Expanded)
2020
20206. Rapid detection of milk fat adulteration in yoghurts using near and mid-infrared spectroscopy
TEMİZKAN R., CAN A., Dogan M. A., Mortas M., AYVAZ H.
International Dairy Journal
, cilt.110, 2020 (SCI-Expanded)
2020
20207. Rapid detection of green pea adulteration in ground pistachio nuts using near and mid-infrared spectroscopy
TEMİZKAN R., DOĞAN M. A., ATAKAN O., NAZLIM B. A., AYVAZ H.
International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences , cilt.4, sa.1, ss.71-78, 2020 (Hakemli Dergi)
2019
20198. Efficacy evaluation of ultrasound treatment on the postharvest storability of white nectarine by both physicochemical and image processing analyses
TEMİZKAN R., Atan M., BÜYÜKCAN M. B., CANER C.
POSTHARVEST BIOLOGY AND TECHNOLOGY
, cilt.154, ss.41-51, 2019 (SCI-Expanded)
2018
20189. Quick vacuum drying of liquid samples prior to ATR-FTIR spectral collection improves the quantitative prediction: a case study of milk adulteration
AYVAZ H., TEMİZKAN R.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.53, sa.11, ss.2482-2489, 2018 (SCI-Expanded)
2018
201810. Preventing oil leakage with natural wax additions during storage of tahini halva.
Öğütcü M., Arifoğlu N., Temizkan R., YILMAZ E.
RIVISTA ITALIANA DELLE SOSTANZE GRASSE , cilt.95, ss.95-104, 2018 (SCI-Expanded)
2016
201611. Potential of antimicrobial active packaging 'containing natamycin, nisin, pomegranate and grape seed extract in chitosan coating' to extend shelf life of fresh strawberry
Duran M., ADAY M. S., DEMİREL ZORBA N. N., TEMİZKAN R., BÜYÜKCAN M. B., CANER C.
FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING
, cilt.98, ss.354-363, 2016 (SCI-Expanded)
2015
201512. Structure and Stability of Fish Oil Organogels Prepared with Sunflower Wax and Monoglyceride
ÖĞÜTCÜ M., TEMİZKAN R., ARİFOĞLU N., YILMAZ E.
JOURNAL OF OLEO SCIENCE
, cilt.64, sa.7, ss.713-720, 2015 (SCI-Expanded, Scopus)
2015
201513. Investigation of the Morphological and Color Changes of Damaged Green Plums During Storage Time Using Digital Image Processing Techniques
SİNECEN M., TEMİZKAN R., CANER C.
GAZI UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE
, cilt.28, sa.1, ss.133-139, 2015 (ESCI)
2014
201414. Changes during ripening in chemical composition, proteolysis, volatile composition and texture in Kashar cheese made using raw bovine, ovine or caprine milk
TEMİZKAN R., Yasar K., HAYALOĞLU A. A.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.49, sa.12, ss.2643-2649, 2014 (SCI-Expanded)
2014
201415. Role of Ozone Concentrations and Exposure Times in Extending Shelf Life of Strawberry
Aday M. S., Büyükcan M. B., Temizkan R., Caner C.
OZONE-SCIENCE & ENGINEERING
, cilt.36, sa.1, ss.43-56, 2014 (SCI-Expanded)
2013
201316. An innovative technique for extending shelf life of strawberry: Ultrasound
ADAY M. S., TEMİZKAN R., BÜYÜKCAN M. B., CANER C.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.52, sa.2, ss.93-101, 2013 (SCI-Expanded)
2012
201217. Fonksiyonel Gıda olarak Yumurta: Bileşenleri ve Fonksiyonel Özellikleri
YÜCEER M., CANER C., TEMİZKAN R.
Akademik Gıda - Academic Food Journal
, cilt.10, sa.4, ss.70-76, 2012 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2019
20191. Detection of foreign oil adulteration in yogurt using near and mid-infrared spectroscopy
TEMİZKAN R., CAN A., DOĞAN M. A., AYVAZ H.
2. International Conference on "Agriculture, Forestry & Life Sciences", Prag, Çek Cumhuriyeti, 18 - 20 Nisan 2019, ss.74, (Özet Bildiri)
2018
20182. Using of Non-Destructive Testing Systems for Quality Evaluation of Food Products
BÜYÜKCAN M. B., TEMİZKAN R.
2nd INTERNATIONAL CONFERENCE ON INNOVATIONS IN NATURAL SCIENCE & ENGINEERING & ENGINEERING, Kiev, Ukrayna, 07 Eylül 2018, ss.52-57, (Tam Metin Bildiri)
2017
20173. The Use of FT-IR and Chemometrics for Quantification of Bovine Milk Adulteration in Caprine and Ovine Milk
AYVAZ H., TEMİZKAN R.
16th International Conference, Prospects for the 3rd Millennium Agriculture, Cluj, Romanya, 28 - 30 Eylül 2017, ss.376, (Tam Metin Bildiri)
2017
20174. Color Changes of Coated, Ozone and Ultrasound Treated Eggs during Long Term Storage
Yüceer M., Caner C., Temizkan R., Büyükcan M. B.
XVII. European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Edinburgh, İngiltere, 3 - 05 Eylül 2017, ss.8, (Tam Metin Bildiri)
2017
20175. Physicochemical Characteristics, Functional Properties and Rheological Behaviors of Ultrasound Treated Liquid Whole Egg
YÜCEER M., CANER C., TEMİZKAN R.
XVII. European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Edinburgh, Birleşik Krallık, 3 - 05 Eylül 2017, ss.5, (Özet Bildiri)
2017
20176. QUALITY EXTENSION OF FRESH LEMONS BY USING THEBREATHEWAY MEMBRANE TECHNOLOGY
atan m., öztürk m., YAKAR E., ADAY M. S., TEMİZKAN R., shehbaz s.
The International Joint Science Congress of Material and Polymers, Ohrid, Makedonya, 25 - 28 Ağustos 2017, (Özet Bildiri)
2017
20177. USING ACTIVE PACKAGING TO PRESERVE QUALITY OFSWEET CHERRY
topuz o., atan m., YAKAR E., ADAY M. S., TEMİZKAN R.
The International Joint Science Congress of Materials and Polymers, Ohrid, Makedonya, 25 - 28 Ağustos 2017, (Özet Bildiri)
2017
20178. EFFECT OF PACKAGING MATERIALS ON MUSHROOM QUALITYDURING DIFFERENT TRANSPORTATION FREQUENCIES
öztürk m., atan m., YAKAR E., ADAY M. S., TEMİZKAN R., topuz o.
The International Joint Science Congress of Materials and Polymers, Ohrid, Makedonya, 25 - 28 Ağustos 2017, (Özet Bildiri)
2017
20179. Effect of Packaging Materials on Mushroom Quality During Different Transportation Frequencies on Mushroom Quality
Öztürk M., Atan M., YAKAR E., ADAY M. S., TEMİZKAN R., Topuz O.
ISCMP-The International Joint Science Congress of Materials and Polymers, Ohrid, Makedonya, 25 - 28 Ağustos 2017, ss.50, (Tam Metin Bildiri)
2015
201510. Sıvı Yumurta Kalitesine Termal İşleme Tekniklerine Alternatif Olarak Yeni Tekniklerin Kullanımı ve Etkinliği
YÜCEER M., CANER C., TEMİZKAN R.
9. Gıda Mühendisliği Kongresi, İzmir, Türkiye, 12 - 14 Kasım 2015, ss.179, (Tam Metin Bildiri)
2015
201511. Fosfolipaz Enziminin Sıvı Yumurta Akı Fonksiyonel Kalitesine Etkisi
YÜCEER M., CANER C., ALDEMİR H., TEMİZKAN R.
9. Gıda Mühendisliği Kongresi, İzmir, Türkiye, 12 - 14 Kasım 2015, ss.178, (Tam Metin Bildiri)
2015
201512. Enzim Modifiye Sıvı Yumurta Akının Reolojik Karakterizasyonu
YÜCEER M., TEMİZKAN R., ALDEMİR H., CANER C.
6. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, Van, Türkiye, 7 - 11 Ekim 2015, (Özet Bildiri)
2015
201513. Atımlı Işık (Pulsed Light) Uygulamasının Gıdalarda Kullanımı
YÜCEER M., TEMİZKAN R., ALDEMİR H., CANER C.
6. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, Van, Türkiye, 7 - 11 Ekim 2015, ss.244-245, (Tam Metin Bildiri)
2015
201514. Gıda İşlemede Isısal Olmayan Yeni Teknikler
Yüceer M., Temizkan R., Aldemir H., Caner C.
6. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, Van, Türkiye, 7 - 11 Ekim 2015, ss.242-243, (Tam Metin Bildiri)
2015
201515. Investigating FT-NIR Spectral and Color Properties of Lysozyme-Chitosan Coated Egg Freshness during Storage
YÜCEER M., CANER C., TEMİZKAN R.
XVI. European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products,, Nantes, Fransa, 10 - 13 Mayıs 2015, cilt.71, sa.1, ss.131, (Tam Metin Bildiri)
2015
201516. Evaluating of Color Changes in Various Edible Coated Eggs during Storage
YÜCEER M., CANER C., TEMİZKAN R.
XVI. European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Nantes, Fransa, 10 - 13 Mayıs 2015, cilt.71, sa.1, ss.130, (Tam Metin Bildiri)
2015
201517. FT-NIR Application as An Alternative Tool for Evaluation of Ozone-Treated Eggs Freshness during Storage
YÜCEER M., CANER C., TEMİZKAN R.
XVI. European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Nantes, Fransa, 10 - 13 Mayıs 2015, cilt.71, sa.1, ss.37-0, (Tam Metin Bildiri)
2014
201418. Effects of Ozone Application on Microbial Load of Black Pepper
Altıparmak E., TEMİZKAN R., DEMİREL ZORBA N. N.
2nd International Congress on Food Technology, Aydın, Türkiye, 5 - 07 Kasım 2014, ss.261, (Özet Bildiri)
2013
201319. Effect Of Lysozyme-Chitosan Antimicrobial Coatings On Microbial Quality Of Fresh Eggs
YÜCEER M., TEMİZKAN R., CANER C.
VII. International Packaging Congress, İzmir, Türkiye, 9 - 11 Mayıs 2013, ss.135-136, (Özet Bildiri)
2013
201320. Biopolymer-Based Nanocomposites In Food Packaging
TEMİZKAN R., YÜCEER M., BÜYÜKCAN M. B., CANER C.
VII. Uluslarası Ambalaj Kongresi - 7th International Packaging Congress,, İzmir, Türkiye, 9 - 11 Mayıs 2013, ss.1, (Tam Metin Bildiri)
2013
201321. Enhancement of Shelf Life of Fresh Strawberries with Antimicrobial Edible Coatings
Duran M., TEMİZKAN R., BÜYÜKCAN M. B., ADAY M. S., DEMİREL ZORBA N. N., CANER C.
VII. International Packaging Congress, İzmir, Türkiye, 9 - 11 Mayıs 2013, ss.59, (Özet Bildiri)
2013
201322. Effect of Natural Antimicrobial Chitosan Coatings on Microbial Quality Of Fresh Strawberries
Duran M., TEMİZKAN R., ADAY M. S., DEMİREL ZORBA N. N., CANER C.
VII. International Packaging Congress, İzmir, Türkiye, 9 - 11 Mayıs 2013, ss.128, (Tam Metin Bildiri)
2012
201223. Simplesse Kullanımının Düşük Yağlı Çanakkale Peynir Helvasının Bazı Özellikleri Üzerine Etkisi
Yasar K., ADAY M. S., TEMİZKAN R.
III. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Konya, Türkiye, 10 - 12 Mayıs 2012, ss.729, (Tam Metin Bildiri)
2011
201124. Effect of Inulin on Color Texture and Sensorial Properties of Low Fat Cheese Halva
YAŞAR K., ADAY M. S., TEMİZKAN R.
4. International Congress on Food and Nutrition, İstanbul, Türkiye, 12 - 14 Ekim 2011, cilt.1, ss.145-146, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2024
20241. Raman Spectroscopy for Food Quality: Assessment Uncovering Adulteration and Ensuring Authenticity
AYVAZ H., YAO S., MORTAŞ M., TEMİZKAN R., AKPOLAT H., RODRIGUEZ-SAONA L. E.
Raman Spectroscopy in the Food Industry, , Editör, CRC Press, ss.168-204, 2024
Desteklenen Projeler
2020 - 2021
2020 - 2021Türkiyede Yetiştirilen ve Ticari Önemi Olan Fındıkların Kızılötesi Spektroskopisi ve Kemometri Kullanılarak Hızlı Tür Tayini
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
AYVAZ H. (Yürütücü), MORTAŞ M., TEMİZKAN R., Nazlım B. A.
2019 - 2021
2019 - 2021Kızılötesi Spektroskopisi ile Tatlı Kırmızı Biber Salçasının Kalite Kriterlerinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
UYSAL PALA Ç. (Yürütücü), Günay E., Nazlım B. A., AYVAZ H., TEMİZKAN R., Doğan M. A.
2018 - 2019
2018 - 2019Yoğurtlarda Bitkisel Yağ Tağşişinin Yakın ve Orta Kızılötesi Spektroskopisi Kullanılarak Tespit Edilmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
AYVAZ H. (Yürütücü), Doğan M. A., TEMİZKAN R., Can A.
2017 - 2019
2017 - 2019Sıvı Yumurta Sarısının Fonksiyonel ve Teknolojik Özelliklerinin İyileştirilmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
YÜCEER M. (Yürütücü), TEMİZKAN R.
2015 - 2019
2015 - 2019
Enzim Modifiye Yumurta Ürünlerinin Fonksiyonel ve Reolojik karakteristiklerinin Belirlenmesi
TÜBİTAK Projesi , 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı
(Proje Özeti)
(Proje Sonuç Raporu)
Yüceer M. (Yürütücü), Caner C.
2015 - 2018
2015 - 2018Sıvı Yumurta Ürünlerinin Ultrases Tekniği ile Muamelesi ve Fonksiyonel ile Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
(Proje Özeti)
YÜCEER M. (Yürütücü), CANER C., TEMİZKAN R.
2016 - 2017
2016 - 2017Beyaz Nektarin Kalitesinin Isıl Olmayan Muhafaza Yöntemleriyle Korunması ve Görüntü İşleme Teknikleriyle Değerlendirilmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Doktora
CANER C. (Yürütücü), TEMİZKAN R.
2015 - 2015
2015 - 2015Gıdalarda Mikotoksin Analiz Laboratuarı Altyapı Projesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Alt Yapı
CANER C. (Yürütücü), TEMİZKAN R., ÖZSOY N.
2010 - 2013
2010 - 2013Yumurtanın Aktif Ambalajlama ve Yeni Muhafaza Yöntemleri ile Raf Ömrünün Arttırılması
Sanayi Tezleri Projesi
Yüceer M., Caner C. (Yürütücü)
Patent
2021
2021Sıvı Yumurtanın Ultrases Tekniğiyle İşlenmesi Yöntemi
Patent
Tescil Edildi, Buluşun Tescil No: 000 , Standart Tescil