Eğitim Bilgileri
2017 - 2018
2017 - 2018Yüksek Lisans-Tezsiz
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Dış Ticaret Ve Lojistik, Türkiye
2014 - 2015
2014 - 2015Post Doktora
California State Polytechnic University, Pomona, Industrial Technology, Packaging Department, Amerika Birleşik Devletleri
2008 - 2011
2008 - 2011Doktora
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2005 - 2010
2005 - 2010Lisans
Anadolu Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İşletme, Türkiye
2005 - 2008
2005 - 2008Yüksek Lisans
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2001 - 2005
2001 - 2005Lisans
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
Yaptığı Tezler
2011
2011Doktora
AKTİF AMBALAJLAMA VE YENİ MUHAFAZA YÖNTEMLERİ İLE ÇİLEĞİN RAF ÖMRÜNÜN ARTIRILMASI
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği
2008
2008Yüksek Lisans
FARKLI KAPLAMA MATERYALLERİNİN KİRAZ KALİTESİ VE TÜKETİCİ İSTEKLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN KİNETİK MODELLEMEYE DAYANARAK DEĞERLENDİRİLMESİ
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği
Yabancı Diller
C1 İleri
C1 İleriİngilizce
Araştırma Alanları
Gıda Mühendisliği
Gıda Teknolojisi
Meyve, Sebze, Kuruyemiş Teknolojisi
Gıda İşleme (Pastörizasyon,Sterilizasyon, Soğutma, Kurutma)
Gıda Ambalajlama
Mühendislik ve Teknoloji
Akademik Ünvanlar / Görevler
2016 - Devam Ediyor
2016 - Devam EdiyorDoç. Dr.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2012 - 2016
2012 - 2016Yrd. Doç. Dr.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2011 - 2012
2011 - 2012Araştırma Görevlisi Dr.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2005 - 2011
2005 - 2011Araştırma Görevlisi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
Yönetimsel Görevler
2013 - 2015
2013 - 2015Bölüm Başkan Yardımcısı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Gıda Mühendisliği
Akademi Dışı Deneyim
2014 - 2015
2014 - 2015Visiting Scholar
California Polytechnic State University- San Luis Obispo, California, USA, Visiting Scholar
2013 - 2013
2013 - 2013Erasmus Teaching Staff Exchange Programme
Università degli Studi di Salerno, Salerno, ITALY, Erasmus Teaching Staff Exchange Programme
Yönetilen Tezler
Devam Ediyor
Devam EdiyorYüksek Lisans
AMBALAJ MATERYALLERİNİN MANTAR (AGARICUS BISPORUS) KALİTESİNE ETKİSİNİN NAKLİYE KOŞULLARINDA OLUŞAN FARKLI TİTREŞİM PARAMETRELERİNDE KARŞILAŞTIRILMASI
ADAY M. S.
M.ÖZTÜRK(Öğrenci)
2019
2019Yüksek Lisans
Limonlarda Breatheway Membran Teknolojisinin Kaliteye Etkisi
ADAY M. S., YAKAR E. (Eş Danışman)
M.ATAN(Öğrenci)
2014
2014Yüksek Lisans
Kirazın raf ömrünün arttırılmasında klordioksit uygulamasının etkinliği
ADAY M. S.
İ.ÇÖLGEÇEN(Öğrenci)
2014
2014Yüksek Lisans
Aktif ve akıllı ambalajlama teknolojilerine tüketici bakışının regresyon ağacı ve çoklu uyum analizi tekniğiyle belirlenmesi
ADAY M. S.
U.YENER(Öğrenci)
Makaleler
Tümü (28)
SCI-E, SSCI, AHCI (22)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (23)
ESCI (1)
Scopus (23)
TRDizin (2)
Diğer Yayınlar (3)
2025
20251. UTILIZATION OF SUNFLOWER WAX OLEOGELS AS COATING MATERIALS TO EXTEND THE SHELF-LIFE OF FRESH MANDARIN FRUITS
YILMAZ E., KARATAŞ M., ADAY M. S.
GIDA , cilt.50, sa.6, ss.1043-1057, 2025 (TRDizin)
2025
20252. Consumer Survey on the Environmental Impact of Food Packaging and How It Influences Purchasing Decisions
CANER C., Pascall M. A., ADAY M. S., Bicki D.
International Journal of Food Science
, cilt.2025, sa.1, 2025 (ESCI)
2021
20213. Effectiveness of different packaging films and trays on mushrooms (Agaricus bisporus) subjected to simulated transportation conditions at different vibration frequencies
Ozturk M., YAKAR E., TEMİZKAN R., ADAY M. S.
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
, cilt.45, sa.5, 2021 (SCI-Expanded)
2021
20214. The effect of simulated vibration frequency on the physico-mechanical and physicochemical properties of peach during transportation
Dagdelen C., ADAY M. S.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.137, 2021 (SCI-Expanded)
2020
20205. Impact of COVID-19 on the food supply chain
ADAY S., ADAY M. S.
FOOD QUALITY AND SAFETY
, cilt.4, sa.4, ss.167-180, 2020 (SCI-Expanded)
2016
20166. Ozone treatment of shell eggs to preserve functional quality and enhance shelf life during storage
YÜCEER M., ADAY M. S., CANER C.
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
, cilt.96, sa.8, ss.2755-2763, 2016 (SCI-Expanded)
2016
20167. Application of electrolyzed water for improving postharvest quality of mushroom
ADAY M. S.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.68, ss.44-51, 2016 (SCI-Expanded)
2016
20168. Potential of antimicrobial active packaging 'containing natamycin, nisin, pomegranate and grape seed extract in chitosan coating' to extend shelf life of fresh strawberry
Duran M., ADAY M. S., DEMİREL ZORBA N. N., TEMİZKAN R., BÜYÜKCAN M. B., CANER C.
FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING
, cilt.98, ss.354-363, 2016 (SCI-Expanded)
2015
20159. The efficacy of the combined use of chlorine dioxide and passive modified atmosphere packaging on sweet cherry quality
ÇÖLGEÇEN İ., ADAY M. S.
POSTHARVEST BIOLOGY AND TECHNOLOGY
, cilt.109, ss.10-19, 2015 (SCI-Expanded)
2015
201510. The effect of different electrolyzed water treatments on the quality and sensory attributes of sweet cherry during passive atmosphere packaging storage
HAYTA E., ADAY M. S.
Postharvest Biology and Technology
, cilt.102, ss.32-41, 2015 (SCI-Expanded)
2015
201511. Assessing consumers’ adoption of active and intelligent packaging
ADAY M. S., YENER U.
British Food Journal
, cilt.117, sa.1, ss.157-177, 2015 (SCI-Expanded)
2014
201413. Individual and combined effects of ultrasound, ozone and chlorine dioxide on strawberry storage life
Aday M. S., Caner C.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.57, sa.1, ss.344-351, 2014 (SCI-Expanded)
2014
201414. Role of Ozone Concentrations and Exposure Times in Extending Shelf Life of Strawberry
Aday M. S., Büyükcan M. B., Temizkan R., Caner C.
OZONE-SCIENCE & ENGINEERING
, cilt.36, sa.1, ss.43-56, 2014 (SCI-Expanded)
2014
201415. Understanding the buying behaviour of young consumers regarding packaging attributes and labels
ADAY M. S., YENER U.
International Journal of Consumer Studies
, cilt.38, sa.4, ss.385-393, 2014 (SSCI)
2013
201316. Akıllı gıda ambalajlarında tazelik bozulma indikatörleri
ADAY M. S.
Packworld , cilt.17, ss.84-90, 2013 (Hakemli Dergi)
2013
201317. MAINTAINING THE QUALITY OF STRAWBERRIES BY COMBINED EFFECT OF AQUEOUS CHLORINE DIOXIDE WITH MODIFIED ATMOSPHERE PACKAGING
Aday M. S., Büyükcan M. B., Caner C.
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
, cilt.37, sa.5, ss.568-581, 2013 (SCI-Expanded)
2013
201318. Akıllı gıda ambalajlarında sıcaklık zaman indikatörleri
ADAY M. S.
Packworld , cilt.17, sa.113, ss.166-172, 2013 (Hakemli Dergi)
2013
201319. An innovative technique for extending shelf life of strawberry: Ultrasound
ADAY M. S., TEMİZKAN R., BÜYÜKCAN M. B., CANER C.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.52, sa.2, ss.93-101, 2013 (SCI-Expanded)
2013
201320. The shelf life extension of fresh strawberries using an oxygen absorber in the biobased package
Aday M. S., Caner C.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.52, sa.2, ss.102-109, 2013 (SCI-Expanded)
2013
201321. Gıda endüstrisinde yeni bir kimyasal ajan klordioksit
ADAY M. S.
Akademik Gıda , cilt.11, sa.1, ss.76-82, 2013 (Hakemli Dergi)
2012
201222. Use of microperforated films and oxygen scavengers to maintain storage stability of fresh strawberries
KARTAL S., ADAY M. S., CANER C.
POSTHARVEST BIOLOGY AND TECHNOLOGY
, cilt.71, ss.32-40, 2012 (SCI-Expanded)
2011
201123. Effect of oxygen and carbon dioxide absorbers on strawberry quality
ADAY M. S., CANER C., Rahvalı F.
POSTHARVEST BIOLOGY AND TECHNOLOGY
, cilt.62, sa.2, ss.179-187, 2011 (SCI-Expanded)
2011
201124. The Applications of 'Active Packaging and Chlorine Dioxide' for Extended Shelf Life of Fresh Strawberries
ADAY M. S., CANER C.
PACKAGING TECHNOLOGY AND SCIENCE
, cilt.24, sa.3, ss.123-136, 2011 (SCI-Expanded)
2010
201025. Understanding the Effects of Various Edible Coatings on the Storability of Fresh Cherry
ADAY M. S., CANER C.
PACKAGING TECHNOLOGY AND SCIENCE
, cilt.23, sa.8, ss.441-456, 2010 (SCI-Expanded)
2009
200926. Physicochemical changes in hazelnut, olive pomace, grapeseed and sunflower oils heated at frying temperatures
TEKIN L., ADAY M. S., YILMAZ E.
Food Science and Technology Research
, cilt.15, sa.5, ss.519-524, 2009 (SCI-Expanded)
2009
200927. Maintaining Quality of Fresh Strawberries Through Various Modified Atmosphere Packaging
CANER C., ADAY M. S.
PACKAGING TECHNOLOGY AND SCIENCE
, cilt.22, sa.2, ss.115-122, 2009 (SCI-Expanded)
2008
200828. Extending the quality of fresh strawberries by equilibrium modified atmosphere packaging
CANER C., ADAY M. S., Demir M.
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
, cilt.227, sa.6, ss.1575-1583, 2008 (SCI-Expanded)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2017
20171. QUALITY EXTENSION OF FRESH LEMONS BY USING THEBREATHEWAY MEMBRANE TECHNOLOGY
atan m., öztürk m., YAKAR E., ADAY M. S., TEMİZKAN R., shehbaz s.
The International Joint Science Congress of Material and Polymers, Ohrid, Makedonya, 25 - 28 Ağustos 2017, (Özet Bildiri)
2017
20172. EFFECT OF PACKAGING MATERIALS ON MUSHROOM QUALITYDURING DIFFERENT TRANSPORTATION FREQUENCIES
öztürk m., atan m., YAKAR E., ADAY M. S., TEMİZKAN R., topuz o.
The International Joint Science Congress of Materials and Polymers, Ohrid, Makedonya, 25 - 28 Ağustos 2017, (Özet Bildiri)
2017
20173. USING ACTIVE PACKAGING TO PRESERVE QUALITY OFSWEET CHERRY
topuz o., atan m., YAKAR E., ADAY M. S., TEMİZKAN R.
The International Joint Science Congress of Materials and Polymers, Ohrid, Makedonya, 25 - 28 Ağustos 2017, (Özet Bildiri)
2016
20164. Package value for the millennials results of a cross cultural study
KORHONEN V., FUENTE J., HURLEY R., SILLER C., CABEZAS J., TANPRASERT K., et al.
20th IAPRI PACKAGING CONFERENCE, RİO, Brezilya, 12 - 15 Haziran 2016, (Özet Bildiri)
2015
20155. Gıda Endüstrisinde Altı Sigma Uygulamaları
ADAY M. S., DEIF A.
9.Gıda Mühendisliği Kongresi, Türkiye, 12 - 13 Kasım 2015
2015
20156. Gıda Ambalajlama Uygulamalarında Metal Organık Kafes Yapıları
ADAY M. S., KATHURIA A.
9.Gıda Mühendisliği Kongresi, Türkiye, 12 - 13 Kasım 2015
2015
20157. Postharvest Shelf life Extension of Pomegranates Using Breatheway Modified Atmosphere Packaging Technology
SINGH S., REYES A., ADAY M. S.
III International Conference on Fresh-cut Produce, California, Amerika Birleşik Devletleri, 13 - 18 Eylül 2015, (Özet Bildiri)
2015
20158. Understanding the Distribution Damage of Chitosan coated Strawberry cv Monterey Packed in Corrugated Container Caused by Location on Pallet
ADAY M. S., SINGH S., SAHA K., SINGH J.
American Society for Horticultural Science Annual Conference, 4 - 07 Ağustos 2015, (Özet Bildiri)
2015
20159. Effectiveness of Chitosan Coatings on the Quality of Strawberry cv Monterey during Simulated Air ride Truck Distribution
ADAY M. S., SINGH S., SAHA K., SINGH J.
American Society for Horticultural Science Annual Conference, 4 - 07 Ağustos 2015, (Özet Bildiri)
2015
201510. Comparing the Effectiveness of Cardboard and Plastic Packages on Chitosan Coated Strawberry after Simulated Distribution Condition
ADAY M. S., SINGH S., KOUSHIK S., SINGH J.
27th IAPRI Symposium, 8 - 11 Haziran 2015, (Özet Bildiri)
2015
201511. Designing the Package System to Maintain Quality of Strawberry Using the Breatheway Membrane Technology
SINGH S., ADAY M. S., SAHA K., SINGH J.
27th IAPRI Symposium, 8 - 11 Haziran 2015, (Özet Bildiri)
2014
201412. Gıda Endüstrisinde Soğuk Plazma Teknolojisi
KAPLAN A., ADAY M. S.
Gıda Mühendisliği 5. Öğrenci Kongresi, Bolu, Türkiye, 24 - 25 Nisan 2014, cilt.1, ss.28, (Özet Bildiri)
2014
201413. Gıdaların Taşınması Sırasındaki Kayıpların Önlenmesinde Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisinin Kullanılması
TETİK İ., ADAY M. S.
Gıda Mühendisliği 5. Öğrenci Kongresi, Bolu, Türkiye, 24 - 25 Nisan 2014, cilt.1, ss.31, (Özet Bildiri)
2013
201314. Consumers Opinion About New Packaging Technologies
YENER U., ÇÖLGEÇEN İ., ADAY M. S.
VII. International Packaging Congress and Exhibition, İzmir, Türkiye, 9 - 11 Mayıs 2013, cilt.1, ss.129-130, (Özet Bildiri)
2013
201315. Oxygen and Carbon Dioxide Sensors for Intelligent Packaging Concepts
HAYTA E., ADAY M. S.
VII. International Packaging Congress and Exhibition, İzmir, Türkiye, 9 - 11 Mayıs 2013, cilt.1, ss.28-29, (Tam Metin Bildiri)
2013
201316. Nanotechnology Approaches for Active Food Packaging
ADAY M. S.
VII. International Packaging Congress and Exhibition, İzmir, Türkiye, 9 - 11 Mayıs 2013, cilt.1, ss.126-127, (Özet Bildiri)
2011
201117. Gıdaların Tazeliğinin Korunmasında Klordioksit Kullanımı ve Etkinliği
ADAY M. S., CANER C., AYYILDIZ Ö.
7. Gıda Mühendisliği Kongresi, Türkiye, 24 - 26 Kasım 2011, cilt.1, ss.173, (Özet Bildiri)
2011
201118. Effect of Inulin on Color Texture and Sensorial Properties of Low Fat Cheese Halva
YAŞAR K., ADAY M. S., TEMİZKAN R.
4. International Congress on Food and Nutrition, İstanbul, Türkiye, 12 - 14 Ekim 2011, cilt.1, ss.145-146, (Özet Bildiri)
2010
201019. Use of Equilibrium Modified Atmosphere Packaging with Microperforated Films to Maintain Postharvest Fresh Strawberries Quality
KARTAL S., ADAY M. S., CANER C.
VI. International Packaging Congress and Exhibition, İstanbul, Türkiye, 16 - 18 Eylül 2010, cilt.2, ss.25-36, (Özet Bildiri)
2010
201020. Combined Effect of Oxygen Absorber and Equilibrium Modified Atmosphere on Quality Extension of Strawberry
ADAY M. S., CANER C.
VI. International Packaging Congress and Exhibition, İstanbul, Türkiye, 16 - 18 Eylül 2010, cilt.2, ss.63-68, (Özet Bildiri)
2010
201021. The Role of Packaging and Labeling on Consumers Perceptions
ADAY M. S., CANER C.
VI. International Packaging Congress and Exhibition, İstanbul, Türkiye, 16 - 18 Eylül 2010, cilt.2, ss.227-231, (Özet Bildiri)
2010
201022. Application of CO2 absorber and equilibrium modified atmosphere for enhancing quality of strawberries
ADAY M. S., RAHVALI F., CANER C.
VI. International Packaging Congress and Exhibition, İstanbul, Türkiye, 16 - 18 Eylül 2010, cilt.2, ss.181-187, (Özet Bildiri)
2007
200723. Consumer Complaints and Accidents Related to Foods and Drinks Packaging
CANER C., GÜNEŞER O., ADAY M. S.
V. International Packaging Congress and Exhibition, İzmir, Türkiye, 22 - 24 Kasım 2007, cilt.2, ss.1117-1118, (Özet Bildiri)
2007
200724. Shelf Life Extension of the Cherry Using Various Edible Coatings
ADAY M. S., CANER C., KIZILKAYA K.
V. International Packaging Congress and Exhibition, İzmir, Türkiye, 22 - 24 Kasım 2007, cilt.1, ss.343-350, (Özet Bildiri)
2007
200725. Improving The Anthocyanin Ascorbic Acid and Color Content with various Edible Coating
ADAY M. S., CANER C., KIZILKAYA K.
V. International Packaging Congress and Exhibition, İzmir, Türkiye, 22 - 24 Kasım 2007, cilt.2, ss.1113-1114, (Özet Bildiri)
2007
200726. Application of the Essential Oil Added Edible Coatings on the Roasted Hazeknut
ÇALIKOĞLU E., KIRALAN M., BAYRAK A., CANER C., ADAY M. S.
V. International Packaging Congress and Exhibition, İzmir, Türkiye, 22 - 24 Kasım 2007, cilt.1, ss.259-261, (Özet Bildiri)
2007
200727. Effect of Equlibrium Modified Atmosphere Packaging on Strawberry Shelf Life
TUNCA T., DEMİR M., CANER C., ADAY M. S., ÖZCAN E.
V. International Packaging Congress and Exhibition, İzmir, Türkiye, 22 - 24 Kasım 2007, cilt.2, ss.879-882, (Özet Bildiri)
2007
200728. Bilgisayar Vizyonu Ve Gıda Endüstrisinde Kullanımı
ADAY M. S., ZORBA M.
5. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara, Türkiye, 8 - 10 Kasım 2007, cilt.1, ss.581-583, (Özet Bildiri)
2007
200729. Kirazın Raf Ömrü Arttırmada Kitosan Kaplama Materyalinin Etkinliği
ADAY M. S., KIZILKAYA K., CANER C.
5. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara, Türkiye, 8 - 10 Kasım 2007, cilt.1, ss.137-139, (Özet Bildiri)
2006
200630. Kitosan Kaplama Materyalinin Yumurtanın Kabuk Mukavemetini Geliştirmede Etkinliği
CANSIZ Ö., ADAY M. S., CANER C.
Türkiye 9. Gıda Kongresi, Bolu, Türkiye, 24 - 26 Mayıs 2006, cilt.1, ss.875, (Özet Bildiri)
2006
200631. Meyve Ve Sebzelerin Raf Ömrünü Arttırmada Ozonlamanın Etkinliği
ADAY M. S., CANSIZ Ö., CANER C.
Türkiye 9. Gıda Kongresi, Bolu, Türkiye, 24 - 26 Mayıs 2006, cilt.1, ss.879-880, (Özet Bildiri)
Desteklenen Projeler
2010 - 2011
2010 - 2011AKTİF AMBALAJLAMA VE YENİ MUHAFAZA YÖNTEMLERİ İLE ÇİLEĞİN RAF ÖMRÜNÜN ARTIRILMASI
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans
CANER C. (Yürütücü), ADAY M. S.
2008 - 2010
2008 - 2010Modifiye Atmosfer Uygulamalarının Çileğin Raf Ömrüne Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
CANER C. (Yürütücü), ADAY M. S.
Atıflar
Toplam Atıf Sayısı (SCOPUS): 1737
h-indeksi (SCOPUS): 21
Jüri Üyelikleri
Ocak-2019
Ocak 2019Tez Savunma (Yüksek Lisans)
Elif Dincer - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Ağustos-2017
Ağustos 2017Tez Savunma (Yüksek Lisans)
- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Kasım-2016
Kasım 2016