Biyografi
Hüseyin Ayvaz, 1983 yılında Artvin'de doğdu. Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden 2004 yılında bölüm birincisi ve fakülte üçüncüsü olarak mezun oldu. 2005-2006 yıllarında Avusturalya'da bulunan Shaftson International College'da ingilizce eğitimi gördü. 2007 yılında hem Tübitak yurtiçi yüksek lisans bursu hem de 1416 sayılı kanun çerçevesinde yurtdışında Milli Eğitim Bakanlığı adına master ve doktora bursunu kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile 2008 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü adına öncelikle Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Saint Thomas üniversitesinde dil kursu, akabinde de Ohio State Üniversitesi, Gıda Bilimi ve Teknolojisi bölümünde master ve doktora yaptı. 2014 yılı sonunda Türkiye'ye dönerek, 2015 yılı Mart ayında Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi'nde aktif olarak çalışmaya başladı. 2022-2023 yıllarında, Ohio State Üniversitesi, Gıda Bİlim ve Teknolojisi Bölümü'nde, doktora sonrası araştırmacı olarak bulundu. Halen aynı üniversitenin Gıda Mühendisliği bölümünde Doçent Doktor olarak hizmet vermektedir.
Eğitim Bilgileri
2022 - 2023
2022 - 2023Post Doktora
Ohio State University, Gıda, Ziraat ve Çevre Bilimleri , Gıda Bilimi ve Teknolojisi , Amerika Birleşik Devletleri
2010 - 2014
2010 - 2014Doktora
Ohio State University, Gıda, Ziraat Ve Biyoloji Mühendisliği, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi Bölümü, Amerika Birleşik Devletleri
2008 - 2010
2008 - 2010Yüksek Lisans
Ohio State University, Gıda, Ziraat Ve Biyoloji Mühendisliği, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi Bölümü, Amerika Birleşik Devletleri
2000 - 2004
2000 - 2004Lisans
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
Yaptığı Tezler
2014
2014Doktora
Rapid Assessment of Acrylamide and Its Precursors in Potato Tubers and and Snacks by Infrared Spectroscopy
Ohio State University, Gıda, Ziraat Ve Biyoloji Mühendisliği Fakültesi, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi Bölümü
2010
2010Yüksek Lisans
Influence of Packaging Material and Storage Conditions on the Quality Attributes of Pressure-Assisted Thermally Processed Carrots
Ohio State University, Gıda, Ziraat Ve Biyoloji Mühendisliği Fakültsi, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi Bölümü
Yabancı Diller
C1 İleri
C1 İleriİngilizce
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2016
2016Thermo Scientific Nicolet IS50 FT-NIR Kullanıcı Sertifikası
Eğitim Yönetimi ve Planlama
Redoks Lab
2013
2013FTIR: Techniques of Resolutions Pro training course
Eğitim Yönetimi ve Planlama
Agilent Technologies
2011
2011Introductory Meat and Poultry HACCP Training Certificate
Eğitim Yönetimi ve Planlama
The Ohio State Universiy
2008
2008TOEFL Preperation Course
Yabancı Dil
University of Saint Thomas
2005
2005Intensive General English Course
Yabancı Dil
Shafston International College
2005
2005IELTS Preparation Course
Yabancı Dil
Shafston International College
Araştırma Alanları
Kimya
Analitik Kimya
Infrared Spektroskopisi
Kemometri
Spektroskopik Yöntemler
Gıda Mühendisliği
Gıda Bilimleri
Gıda Kimyası
Temel Bilimler
Mühendislik ve Teknoloji
Akademik Ünvanlar / Görevler
2018 - Devam Ediyor
2018 - Devam EdiyorDoç. Dr.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2015 - Devam Ediyor
2015 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi Dr.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2010 - 2014
2010 - 2014Araştırma Görevlisi
Ohio State University, Gıda, Ziraat Ve Biyoloji Mühendisliği , Gıda Bilimi Ve Teknolojisi Bölümü
Yönetimsel Görevler
2023 - Devam Ediyor
2023 - Devam EdiyorBölüm Başkan Yardımcısı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2023 - Devam Ediyor
2023 - Devam EdiyorBirim Kalite Komisyonu Başkanı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2019 - 2021
2019 - 2021Erasmus Programı Bölüm Koordinatörü
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
Yönetilen Tezler
Devam Ediyor
Devam EdiyorYüksek Lisans
Ağaçtan Toplanmış Zeytinlerden Elde Edilen Soğuk Sıkım Zeytinyağlarında, Soğuk Sıkım Dip Yağ Tağşişinin Yakın ve Orta Kızılötesi Spektroskopisi Kullanılarak Belirlenmesi
Ayvaz H. (Danışman)
F.Özgür(Öğrenci)
2019
2019Yüksek Lisans
Yakın kızılötesi spektroskopisi ile çileğin (Fragaria) pestisit kalıntılarının belirlenmesi
Ayvaz H. (Danışman)
A.YAZICI(Öğrenci)
2019
2019Yüksek Lisans
Biga peynir tatlısının üretim biçiminin ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
Ayvaz H. (Danışman)
A.ASLAN(Öğrenci)
Makaleler
2025
20251. Kurutulmuş üzüm posasında fenoliklerin ve antioksidan özelliklerin yakın kızılötesi spektroskopisi ile belirlenmesi
Ayvaz H., DOGAN M. A.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
, cilt.14, sa.4, ss.1530-1541, 2025 (TRDizin)
2025
20252. Rapid detection of the presence, activity and concentration of microbial transglutaminase in yogurt using infrared spectroscopy combined with chemometrics
Sıçramaz H., AYVAZ H., Menevseoglu A., Yaaqob M. A. H. A., Dogan M. A., Ozturk M.
Innovative Food Science and Emerging Technologies
, cilt.105, 2025 (SCI-Expanded)
2025
20253. Detecting carob powder adulteration in cocoa using near and mid-infrared spectroscopy: A comprehensive classification and regression analysis
TURGUT S. S., AYVAZ H., Dogan M. A., Marín D. P., Menevseoglu A.
Food Research International
, cilt.208, 2025 (SCI-Expanded)
2025
20254. Rapid identification of organogelator types in oleogel using a near-infrared spectroscopy-based SIMCA model
AYVAZ H., ALBAYRAK E., ÖĞÜTCÜ M.
International Journal of Food Science and Technology
, cilt.60, sa.1, 2025 (SCI-Expanded)
2024
20245. Machine Learning-Assisted Near- and Mid-Infrared spectroscopy for rapid discrimination of wild and farmed Mediterranean mussels (Mytilus galloprovincialis)
Ayvaz H., Temizkan R., Kaya B., Salman M., Menevseoglu A., Ayvaz Z., et al.
MICROCHEMICAL JOURNAL
, cilt.196, 2024 (SCI-Expanded)
2023
20236. Near- and Mid-Infrared Spectroscopy Combined with Machine Learning Algorithms to Determine Minerals and Antioxidant Activity in Commercial Cheese
Ayvaz H.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , cilt.11, sa.12, ss.2435-2445, 2023 (Hakemli Dergi)
2023
20237. A comprehensive study on the quality characteristics of sweet red pepper paste and the evaluation of near-infrared spectroscopy as a rapid alternative tool
Ayvaz H., Temizkan R., Menevseoglu A., Dogan M. A., Nazlim B. A., Gunay E., et al.
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
, cilt.249, sa.3, ss.607-618, 2023 (SCI-Expanded)
2023
20238. Infrared spectroscopy-based rapid determination of adulteration in commercial sheep's milk cheese via n-hexane and ethanolic extraction
Menevseoglu A., Gumus-Bonacina C. E., Gunes N., Ayvaz H., Dogan M. A.
International Dairy Journal
, cilt.138, 2023 (SCI-Expanded)
2023
20239. Anthocyanins: Metabolic Digestion, Bioavailability, Therapeutic Effects, Current Pharmaceutical/Industrial Use, and Innovation Potential
Ayvaz H., Cabaroglu T., Akyildiz A., Uysal Pala Ç., Temizkan R., Ağçam E., et al.
ANTIOXIDANTS
, cilt.12, sa.1, ss.1-39, 2023 (SCI-Expanded)
2023
202310. Anthocyanins from Agro-Industrial Food Waste: Geographical Approach and Methods of Recovery—A Review
Diaconeasa Z., Iuhas C. I., AYVAZ H., Mortas M., Farcaş A., Mihai M., et al.
Plants
, cilt.12, sa.1, 2023 (SCI-Expanded)
2022
202211. Adulteration detection technologies used for halal/kosher food products: an overview
Mortaş M., Awad N., Ayvaz H.
Discover Food
, cilt.2, sa.1, 2022 (Scopus)
2022
202212. Laser-induced breakdown spectroscopy as a reliable analytical method for classifying commercial cheese samples based on their cooking/ stretching process
Sezer B., ÖZTÜRK M., AYVAZ H., Apaydin H., BOYACI İ. H.
FOOD CHEMISTRY
, cilt.390, 2022 (SCI-Expanded)
2022
202213. Infrared spectroscopy combined with chemometrics as a convenient method to detect adulterations in cooking/stretching process in commercial cheese
ÖZTÜRK M., Dogan M. A., Menevseoglu A., AYVAZ H.
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL
, cilt.128, 2022 (SCI-Expanded)
2022
202214. Rapid discrimination of Turkish commercial hazelnut (Corylus avellana L.) varieties using Near-Infrared Spectroscopy and chemometrics
Ayvaz H., Temizkan R., Genis H. E., Mortas M., Genis D. O., DOGAN M. A., et al.
Vibrational Spectroscopy
, cilt.119, ss.103353, 2022 (SCI-Expanded)
2021
202115. Near- and mid-infrared determination of some quality parameters of cheese manufactured from the mixture of different milk species
AYVAZ H., Mortas M., Dogan M. A., Atan M., YILDIZ TİRYAKİ G., Karagul Yuceer Y.
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE
, cilt.58, sa.10, ss.3981-3992, 2021 (SCI-Expanded)
2021
202116. Detection of einkorn flour adulteration in flour and bread samples using Computer-Based Image Analysis and Near-Infrared Spectroscopy
Ayvaz H., Yılmaz F., Polat H., Ayvaz Z., Barış Tuncel N. B.
FOOD CONTROL
, cilt.127, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202017. Determination of the production process and some quality properties of Biga cheese dessert
Arslan A., Yıldız Tiryaki G., Ayvaz Z., Ayvaz H.
International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences
, cilt.4, sa.2, ss.206-214, 2020 (Hakemli Dergi)
2020
202018. Rapid detection of milk fat adulteration in yoghurts using near and mid-infrared spectroscopy
TEMİZKAN R., CAN A., Dogan M. A., Mortas M., AYVAZ H.
International Dairy Journal
, cilt.110, 2020 (SCI-Expanded)
2020
202019. Anthocyanins, Vibrant Color Pigments, and Their Role in Skin Cancer Prevention
Diaconeasa Z., Stirbu I., Xiao J., Leopold N., Ayvaz Z., Danciu C., et al.
BIOMEDICINES
, sa.9, 2020 (SCI-Expanded)
2020
202020. Rapid detection of green pea adulteration in ground pistachio nuts using near and mid-infrared spectroscopy
TEMİZKAN R., DOĞAN M. A., ATAKAN O., NAZLIM B. A., AYVAZ H.
International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences , cilt.4, sa.1, ss.71-78, 2020 (Hakemli Dergi)
2020
202021. Determination of pesticide residual levels in strawberry (Fragaria) by near-infrared spectroscopy
Yazici A., Tiryaki G. Y., AYVAZ H.
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
, cilt.100, sa.5, ss.1980-1989, 2020 (SCI-Expanded)
2019
201922. Phytochemical Characterization of Commercial Processed Blueberry, Blackberry, Blackcurrant, Cranberry, and Raspberry and Their Antioxidant Activity
Diaconeasa Z., Iuhas C. I., AYVAZ H., Rugina D., Stanila A., Dulf F., et al.
ANTIOXIDANTS
, cilt.8, sa.11, 2019 (SCI-Expanded)
2019
201923. Phytochemical Characterization of Five Edible Purple-Reddish Vegetables: Anthocyanins, Flavonoids, and Phenolic Acid Derivatives
Frond A. D., Iuhas C. I., Stirbu I., Leopold L., Socaci S., Andreea S., et al.
MOLECULES
, cilt.24, sa.8, 2019 (SCI-Expanded)
2019
201924. Multiparametric analysis of cheese using single spectrum of laser-induced breakdown spectroscopy
AYVAZ H., Sezer B., DOGAN M. A., Bilge G., ATAN M., BOYACI İ. H.
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL
, cilt.90, ss.72-78, 2019 (SCI-Expanded)
2018
201825. The potential of near and mid-infrared spectroscopy for rapid quantification of oleuropein, total phenolics, total flavonoids and antioxidant activity in olive tree (Olea europaea) leaves
Can A., AYVAZ H., UYSAL PALA Ç., Condelli N., Galgano F., Tolve R.
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION
, cilt.12, sa.4, ss.2747-2757, 2018 (SCI-Expanded)
2018
201826. Quick vacuum drying of liquid samples prior to ATR-FTIR spectral collection improves the quantitative prediction: a case study of milk adulteration
AYVAZ H., TEMİZKAN R.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.53, sa.11, ss.2482-2489, 2018 (SCI-Expanded)
2018
201827. Kinetic modeling of ascorbic acid degradation of pineapple juice subjected to combined pressure-thermal treatment
Dhakal S., Balasubramaniam V. M., Ayvaz H., Rodriguez-Saona L. E.
JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
, cilt.224, ss.62-70, 2018 (SCI-Expanded)
2018
201828. Antiproliferative Activity of Anthocyanins Pure Extracts from Mulberries and Raspberries on HeLa and A2780 Human Cancer Cell Lines
NISTOR M., GHIMAN R., AYVAZ H., Rugina D., MADA D., Stanila A., et al.
BULLETIN OF UNIVERSITY OF AGRICULTURAL SCIENCES AND VETERINARY MEDICINE CLUJ-NAPOCA-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.75, sa.2, ss.156-162, 2018 (ESCI)
2017
201729. Melanoma Inhibition by Anthocyanins Is Associated with the Reduction of Oxidative Stress Biomarkers and Changes in Mitochondrial Membrane Potential
Diaconeasa Z., AYVAZ H., Rugina D., Leopold L., Stanila A., Socaciu C., et al.
PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION
, cilt.72, sa.4, ss.404-410, 2017 (SCI-Expanded)
2017
201730. Quantification of soybean oil adulteration in extra virgin olive oil using portable raman spectroscopy
Tiryaki G. Y., AYVAZ H.
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION
, cilt.11, sa.2, ss.523-529, 2017 (SCI-Expanded)
2017
201731. Quality Control of Honey Using New Generation Infrared Spectrometers
AYVAZ H.
Turkish Journak of Agriculture- Food Science and Technology , cilt.5, sa.4, ss.326-334, 2017 (Hakemli Dergi)
2016
201632. Improving the screening of potato breeding lines for specific nutritional traits using portable mid-infrared spectroscopy and multivariate analysis
AYVAZ H., BOZDOĞAN A., Giusti M. M., Mortas M., Gomez R., Rodriguez-Saona L. E.
FOOD CHEMISTRY
, cilt.211, ss.374-382, 2016 (SCI-Expanded)
2016
201633. Monitoring multicomponent quality traits in tomato juice using portable mid-infrared (MIR) spectroscopy and multivariate analysis
AYVAZ H., Sierra-Cadavid A., Aykas D. P., Mulqueeney B., Sullivan S., Rodriguez-Saona L. E.
FOOD CONTROL
, cilt.66, ss.79-86, 2016 (SCI-Expanded)
2016
201634. Understanding Tomato Peelability
AYVAZ H., Santos A. M., Rodriguez-Saona L. E.
COMPREHENSIVE REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND FOOD SAFETY
, cilt.15, sa.3, ss.619-632, 2016 (SCI-Expanded)
2015
201535. Application of a Portable Infrared Instrument for Simultaneous Analysis of Sugars, Asparagine and Glutamine Levels in Raw Potato Tubers
AYVAZ H., Santos A. M., Moyseenko J., Kleinhenz M., Rodriguez-Saona L. E.
PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION
, cilt.70, sa.2, ss.215-220, 2015 (SCI-Expanded)
2015
201536. Application of handheld and portable spectrometers for screening acrylamide content in commercial potato chips
Ayvaz H., Rodriguez-Saona L. E.
FOOD CHEMISTRY
, cilt.174, ss.154-162, 2015 (SCI-Expanded)
2015
201537. The use of infrared spectrometers to predict quality parameters of cornmeal (corn grits) and differentiate between organic and conventional practices
AYVAZ H., Plans M., Towers B. N., Auer A., Rodriguez-Saona L. E.
JOURNAL OF CEREAL SCIENCE
, cilt.62, ss.22-30, 2015 (SCI-Expanded)
2015
201538. Portable Infrared Spectrometer to Characterize and Differentiate Between Organic and Conventional Bovine Butter
Pujolras M. P., AYVAZ H., Shotts M., Pittman R. A., Herringshaw S., Rodriguez-Saona L. E.
JOURNAL OF THE AMERICAN OIL CHEMISTS SOCIETY
, cilt.92, sa.2, ss.175-184, 2015 (SCI-Expanded)
2015
201539. Antiproliferative and Antioxidant Properties of Anthocyanin Rich Extracts from Blueberry and Blackcurrant Juice
Diaconeasa Z., Leopold L., Rugina D., AYVAZ H., Socaciu C.
INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES
, cilt.16, sa.2, ss.2352-2365, 2015 (SCI-Expanded)
2014
201440. Application of Portable and Handheld Infrared Spectrometers for Determination of Sucrose Levels in Infant Cereals
Lin C., Ayvaz H., Rodriguez-Saona L. E.
FOOD ANALYTICAL METHODS
, cilt.7, sa.7, ss.1407-1414, 2014 (SCI-Expanded)
2014
201441. Characterization and Quantitation of Anthocyanins and Other Phenolics in Native Andean Potatoes
Giusti M. M., Polit M. F., Ayvaz H., TAY D., MANRIQUE I.
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
, cilt.62, sa.19, ss.4408-4416, 2014 (SCI-Expanded)
2013
201342. Application of infrared microspectroscopy and chemometric analysis for screening the acrylamide content in potato chips
Ayvaz H., PLANS M., Riedl K. M., Schwartz S. J., Rodriguez-Saona L. E.
ANALYTICAL METHODS
, cilt.5, sa.8, ss.2020-2027, 2013 (SCI-Expanded)
2012
201243. Influence of selected packaging materials on some quality aspects of pressure-assisted thermally processed carrots during storage
AYVAZ H., Schirmer S., Parulekar ., Balasubramaniam V., Somerville J. A., Daryaei H.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.46, sa.2, ss.437-447, 2012 (SCI-Expanded)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2020
20201. Pirinç kepeği yağı depolama stabilitesinin kemometrik yöntem ile tespit edilmesi
Tuncel N. B., Geyik Z., Ayvaz H.
Türkiye 13. Gıda Kongresi, Çanakkale, Türkiye, 21 - 23 Ekim 2020, ss.368-374, (Tam Metin Bildiri)
2019
20192. Detection of foreign oil adulteration in yogurt using near and mid-infrared spectroscopy
TEMİZKAN R., CAN A., DOĞAN M. A., AYVAZ H.
2. International Conference on "Agriculture, Forestry & Life Sciences", Prag, Çek Cumhuriyeti, 18 - 20 Nisan 2019, ss.74, (Özet Bildiri)
2017
20173. Application of Near and Mid-Infrared Spectroscopy to Determine Some Quality Parameters of Ezine Cheese
AYVAZ H., Doğan M. A., Atan M., YILDIZ TİRYAKİ G., YÜCEER Y.
16th International Conference, Prospects for the 3rd Millennium Agriculture, Cluj, Romanya, 28 - 30 Eylül 2017, (Özet Bildiri)
2017
20174. The Use of FT-IR and Chemometrics for Quantification of Bovine Milk Adulteration in Caprine and Ovine Milk
AYVAZ H., TEMİZKAN R.
16th International Conference, Prospects for the 3rd Millennium Agriculture, Cluj, Romanya, 28 - 30 Eylül 2017, ss.376, (Tam Metin Bildiri)
2017
20175. The Use of Novel Portable and Handheld Infrared Spectrometers in Food Analysis
AYVAZ H.
6th International Congress on Food Technology, Atina, Yunanistan, 18 - 19 Mart 2017, (Özet Bildiri)
2016
20166. Advances in Portable Vibrational Spectroscopy Technologies for Economically Motivated Adulteration of Food Ingredients
Rodriguez Saona L. E., AYVAZ H.
International Food Technologists (IFT) Annual Meeting, Chicago, Amerika Birleşik Devletleri, 16 - 19 Temmuz 2016
2016
20167. Geleneksel Midye Dolmanın “yemeye Hazır (ready-to-eat)” Ticari Bir Ürün Olarak Değerlendirilmesi
AYVAZ Z., AYVAZ H.
IV. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, İzmir, Türkiye, 24 Mayıs 2016, (Tam Metin Bildiri)
2016
20168. Yeni Nesil Taşınabilir Ve Mikro Kızılötesi Spektrometrelerle Balların Botanik Orijinlerinin Ve Fizikokimyasal Karakteristiklerinin Belirlenmes
AYVAZ H., YILDIZ TİRYAKİ G., AYVAZ Z.
IV. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, İzmir, Türkiye, 24 Mayıs 2016, (Tam Metin Bildiri)
2016
20169. Yeni Nesil Taşınabilir Ve Mikro Kızılötesi Spektrometrelerle Balların Botanik Orijinlerinin Ve Fizikokimyasal Karakteristiklerinin Belirlenmesi
AYVAZ H., YILDIZ TİRYAKİ G., AYVAZ Z.
IV. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, İzmir, Türkiye, 24 Mayıs 2016, (Özet Bildiri)
2016
201610. Yeni Nesil Taşınabilir Elde Tutulabilir Mikro Kızılötesi Cihazlar Ve Gıda Endüstrisinde Uygulamaları
Kaplan A., AYVAZ H., YILDIZ TİRYAKİ G.
Trakya Üniversiteler Birliği Yüksek Lisans Öğrenci Kongresi, Çanakkale, Türkiye, 29 - 30 Nisan 2016, ss.25, (Özet Bildiri)
2016
201611. Acrylamide in foods A review and recent updates
AYVAZ H.
World Congress on Public Health and Nutrition, Madrid, İspanya, 10 - 12 Mart 2016, (Özet Bildiri)
2015
201512. Application of A Portable Infrared Spectrometer for Screening Acrylamide Content in Commercial French Fries
AYVAZ H.
IFT (Institute of Food Technologists) Annual Meeting, Chicago, Amerika Birleşik Devletleri, 11 - 14 Temmuz 2015, (Tam Metin Bildiri)
2015
201513. Study of High Pressure and Temperature Effects on Ascorbic Acid Present in Pineapple Juice
AYVAZ H.
IFT (Institute of Food Technologists) Annual Meeting, Chicago, Amerika Birleşik Devletleri, 11 - 15 Temmuz 2015, (Tam Metin Bildiri)
2014
201414. The Use of Infrared Spectrometers to Predict Qulity Parameters of Cornmeal and Differentiate between Organic and Conventional Practices
AYVAZ H.
2nd International Congress on Food Technology, İzmir, Türkiye, 5 - 07 Kasım 2014, (Tam Metin Bildiri)
2014
201415. Application of A Portable Infrared Technology (PIRT) for Screening Sugar and Asparagine Levels in Chipping Potatoes
AYVAZ H.
2nd International Congress on Food Technology, İzmir, Türkiye, 5 - 07 Kasım 2014, (Tam Metin Bildiri)
2014
201416. Improving the Screening of Native Andean Potato Breeding Lines for Specific Nutritional Traits
AYVAZ H.
IFT (Institute of Food Technologists) Annual Meeting, New Orleans, Amerika Birleşik Devletleri, 21 - 24 Haziran 2014, (Tam Metin Bildiri)
2013
201317. Application of Infrared Spectrometers for Screening Acrylamide Content in Commercial Potato Chips
AYVAZ H., Rodriguez Saona L. E.
9th Workshop FT-IR Spectroscopy in Microbiological and Medical Diagnostic, Berlin, Almanya, 24 - 25 Aralık 2013, (Özet Bildiri)
2013
201318. Application of a Portable Infrared Technology (PIRT) for Screening Sugar Levels in Chipping Potatoes
AYVAZ H.
IFT (Institute of Food Technologists) Annual Meeting, Chicago, Amerika Birleşik Devletleri, 13 - 16 Temmuz 2013, (Tam Metin Bildiri)
2012
201219. Applications of Infrared Sensors for Screening Acrylamide Content in Snack Products
AYVAZ H., Riedl K. M., Giusti M. M., Schwartz S. J., Rodriguez Saona L. E.
IFT (Institute of Food Technologists) Annual Meeting, Las Vegas, Amerika Birleşik Devletleri, 25 - 28 Haziran 2012, (Özet Bildiri)
2012
201220. Application of Infrared Sensors for Screening Acrylamide Content in Snack Products
AYVAZ H., Giusti M. M., Rodriguez-Saona L.
IFT (Institute of Food Technologists) Annual Meeting, Las Vegas, Amerika Birleşik Devletleri, 25 - 28 Haziran 2012, (Tam Metin Bildiri)
2012
201221. UnBeetable Burger
AYVAZ H., Likitwattanasade T., Purgianto A., Thammakulkrajang R., Pompignano D., Ahmadiani N., et al.
IFTSA & MARS Product Development Competition-IFT 2012, Las Vegas, Amerika Birleşik Devletleri, 25 - 28 Haziran 2012, (Tam Metin Bildiri)
2011
201122. Influence of Packaging Materials and Storage Conditions on the Quality Attributes of Pressure-Assisted Thermally Processed Carrots
AYVAZ H.
The Ohio Valley Section o the Instititude of Food Technlogists, III OVIFT Annual Symposium, Columbus, Amerika Birleşik Devletleri, 10 Mart 2011, (Tam Metin Bildiri)
2011
201123. Influence of Packaging Material and Storage Conditions on the Quality Attributes of Pressure-Assisted Thermally Processed Carrots
AYVAZ H.
25th Annual Edward F. Hayes Graduate Research Forum, Columbus, Amerika Birleşik Devletleri, 04 Mart 2011, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2024
20241. Infrared and Raman Spectroscopy
Rodriguez-Saona L. E., Ayvaz H.
Food Analysis (6th Edition), B. Pam Ismail,S. Suzanne Nielsen, Editör, Springer, London/Berlin , Basel, ss.95-116, 2024
2024
20242. Raman Spectroscopy for Food Quality: Assessment Uncovering Adulteration and Ensuring Authenticity
AYVAZ H., YAO S., MORTAŞ M., TEMİZKAN R., AKPOLAT H., RODRIGUEZ-SAONA L. E.
Raman Spectroscopy in the Food Industry, , Editör, CRC Press, ss.168-204, 2024
2022
20223. Infrared Spectroscopy in Dairy Analysis
Ayvaz H., Zreyas A., Zreyas V., Rodriguezsaona L. E.
Encyclopedia of Dairy Sciences (Third edition), Paul L.H. McSweeney,John P. McNamara, Editör, Academic Press , Massachusetts, ss.405-420, 2022
2021
20214. Vibrational Spectroscopy in Food Traceability
AYVAZ H., AKPOLAT H., sezer b., BOYACI İ. H., RODRIGUEZ SAONA L. E.
Comprehensive Foodomics, Cozzolino D., Editör, Elsevier, Cambridge, ss.322-339, 2021
2017
20175. Infrared and Raman Spectroscopy
RodriguezSaona L. E., AYVAZ H., Randy W.
Food Analysis, Suzanne Nielsen, Editör, Springer, Cham, ss.107-127, 2017
2016
20166. High Pressure Effects on Packaging
Ayvaz H., Balasubramaniam V. M., Koutchma T.
High Pressure Processing of Food, V. M. Balasuamaniam,Gustavo V. Barbosa-Canovas,Huub L. M. Lelieveld, Editör, Springer, London/Berlin , New York, ss.73-93, 2016
Diğer Yayınlar
Desteklenen Projeler
2023 - Devam Ediyor
2023 - Devam EdiyorFenotip Özellikleri Benzer Balık Türleri ve İşlenmiş Bazı Ürünlerinin Tedarik Sürecinde Otantisitesinin Kızılötesi Spektroskopisi ile Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
UYSAL PALA Ç. (Yürütücü), AYVAZ H., Nazlım A. B.
2025 - 2026
2025 - 2026Buğday Ununda Süne Böceği Zararına Uğramış Un Tağşişinin NIR Teknolojisi ile Tespiti
TÜBİTAK Projesi , 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı
Ayvaz H., Mollaali S.(Yürütücü)
2025 - 2026
2025 - 2026Pirinçlerde Kırık Pirinç Tağşişinin Yakın Kızılötesi Spektroskopisi ve Kemometrik Metotlar Kullanımı ile Tespit Edilmesi: Osmancık ve Baldo Örneği
TÜBİTAK Projesi , 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı
Ayvaz H., Fişek F.(Yürütücü), Akbıyık F. N.
2025 - 2026
2025 - 2026Sızma Zeytinyağında Riviera ve Pirina Yağı Tağşişinin Belirlenmesinde Yakın ve Orta Kızılötesi Spektroskopisi Kullanımı
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
Ayvaz H. (Yürütücü), Doğan M. A., Aydın U., Öğütcü M.
2025 - 2026
2025 - 2026Zeytinyağında Hızlı ve Çevreci Kalite Kontrol: NIR ve MIR Spektroskopisinin Uygulanması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Öğütcü M., Doğan M. A., Ayvaz H. (Yürütücü)
2025 - 2026
2025 - 2026
El Tipi Yakın Kızılötesi Spektroskopisi ve Kemometri ile Sardalya Balığının (Sardina pilchardus) Tazelik Analizi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
(Proje Özeti)
Ayvaz Z. (Yürütücü), Ayvaz H., Nazlım B. A., Aydın U., Doğan M. A., ÖĞÜTCÜ M.
2024 - 2026
2024 - 2026Yakın ve Orta Kızılötesi Spektroskopisi ile Oleojellerin Karakterizasyonu ve Potansiyel Yag/Jelatör Tagsisinin Tespiti: Oleomargarin Uygulaması
TÜBİTAK - AB COST Projesi
Ayvaz H. (Yürütücü), Öğütcü M.
2024 - 2025
2024 - 2025Natürel Sızma Zeytinyaglarında Dip Yag Tagsisinin Kızılötesi Spektroskopisi ve Kemometrik Teknikler ile Belirlenmesi
TÜBİTAK Projesi , 1002 - Hızlı Destek Programı
Ayvaz H. (Yürütücü), Öğütcü M.
2021 - 2023
2021 - 2023Bazı Katkı Maddelerinin Şalgam Suyu Üzerine Etkilerinin ve Şalgam Suyu Rutin Analizlerinde Kızılötesi Spektroskopisinin Kullanım Potansiyelinin İncelenmesi
TÜBİTAK Projesi , 1002 - Hızlı Destek Programı
Ayvaz H., Ağçam E., Cabaroğlu T., Tangüler H., Menevşeoğlu A.(Yürütücü)
2020 - 2021
2020 - 2021Erzincan tulum peyniri kalite parametrelerinin taşınabilir ve masaüstü FT-NIR ve FT-IR spektrometreleriyle belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Ayvaz H., Zehiroğlu C., Gündoğdu E., Öztürk Sarıkaya S. B., Menevşeoğlu A.(Yürütücü)
2020 - 2021
2020 - 2021Türkiyede Yetiştirilen ve Ticari Önemi Olan Fındıkların Kızılötesi Spektroskopisi ve Kemometri Kullanılarak Hızlı Tür Tayini
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
AYVAZ H. (Yürütücü), MORTAŞ M., TEMİZKAN R., Nazlım B. A.
2019 - 2021
2019 - 2021Kızılötesi Spektroskopisi ile Tatlı Kırmızı Biber Salçasının Kalite Kriterlerinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
UYSAL PALA Ç. (Yürütücü), Günay E., Nazlım B. A., AYVAZ H., TEMİZKAN R., Doğan M. A.
2018 - 2019
2018 - 2019Yoğurtlarda Bitkisel Yağ Tağşişinin Yakın ve Orta Kızılötesi Spektroskopisi Kullanılarak Tespit Edilmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
AYVAZ H. (Yürütücü), Doğan M. A., TEMİZKAN R., Can A.
2018 - 2019
2018 - 2019Soğuk Pres Pirinç Kepeği Yağı Üretim Parametrelerinin Optimizasyonu ve Depolama Stabilitesinin Araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
TUNCEL N. B. (Yürütücü), AYVAZ H., Geyik Z.
2017 - 2019
2017 - 2019Yakın Kızılötesi Spektroskopisi ile Çileğin (Fragaria) Pestisit Kalıntılarının Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans
AYVAZ H. (Yürütücü), Kaplan A.
2017 - 2018
2017 - 2018Yakın ve Orta Kızılötesi Spektroskopisinin Ezine Peynirinin Kalite Parametrelerinin Ölçülmesinde Kullanılması
TÜBİTAK Projesi , 3001 - Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
Yüceer Y., Ayvaz H. (Yürütücü)
Patent
2025
2025ENZİMATİK YUMUŞATMA UYGULANAN BALIK ETİ İÇEREN, YÜKSEK PROTEİNLİ, GLÜTENSİZ, TEK PORSİYONFONKSİYONEL GIDA ÜRÜNÜ VE İMALAT YÖNTEMİ
Patent
Başvuru Yapıldı, Buluşun Başvuru Numarası: 2025/008183 , Standart Tescil
2024
2024FERMENTE NOHUT UNU İLE HAZIRLANMIŞ GLÜTENSİZ HAZIR BALIK KÖFTESİ
Patent
Başvuru Yapıldı, Buluşun Başvuru Numarası: 2024/009376 , Standart Tescil
Bilimsel Yayınlarda Hakemlikler
Kasım 2023
Kasım 2023Journal of Consumer Protection and Food safety
SCI Kapsamındaki Dergi
Kasım 2023
Kasım 2023MICROCHEMICAL JOURNAL
SCI Kapsamındaki Dergi
Eylül 2023
Eylül 2023MICROCHEMICAL JOURNAL
SCI Kapsamındaki Dergi
Aralık 2022
Aralık 2022TALANTA
SCI Kapsamındaki Dergi
Şubat 2022
Şubat 2022Applied Food Researcg
SCI Kapsamındaki Dergi
Nisan 2020
Nisan 2020TRANSACTIONS OF THE ASABE
SCI Kapsamındaki Dergi
Aralık 2019
Aralık 2019JOURNAL OF FOOD SCIENCE
SCI Kapsamındaki Dergi
Aralık 2019
Aralık 2019JOURNAL OF FOOD SCIENCE
SCI Kapsamındaki Dergi
Kasım 2015
Kasım 2015JOURNAL OF FOOD PROCESSING and Preservation
SCI Kapsamındaki Dergi
Ödüller
Eylül 2025
Eylül 2025
ENZİMATİK YUMUŞATMA UYGULANAN BALIK ETİ İÇEREN, YÜKSEK PROTEİNLİ, GLÜTENSİZ, TEK PORSİYONFONKSİYONEL GIDA ÜRÜNÜ VE İMALAT YÖNTEMİ
Türk Patent
Kasım 2014
Kasım 2014Graduate Student Outstanding Research Award
The Ohio State University-Food Science and Technology Department
Temmuz 2012
Temmuz 20123rd place finisher in the 2012 IFTSA & MARS Product Development Competition at IFT Annual Meeting
IFT- Institute of Food Technologists-
Temmuz 2011
Temmuz 20113rd place in Nothermal Processing Division poster competition
IFT- Institute of Food Technologists
Mart 2011
Mart 20111st place in Poster competititon for PhD category
IFT-Ohio ValleySection Institute of Food Technologists
Mart 2011
Mart 2011Winner of 2nd place in poster presentations in Engineering Mathemaics and Physical Sciences at the 25thAnnual Edwrd F Hayes Graduate Research Forum
The Ohio State University-the 25thAnnual Edward F Hayes Graduate Research Forum
Ekim 2006
Ekim 2006• Certificate of Achievement for graduating as the top third soldier from Eskifoca Military School, 2006
Türk Silahlı Kuvvetleri
Haziran 2004
Haziran 2004
• Certificate of Achievement for graduating as the top third student from the College of Agriculture, Cukurova University
Çukurova Üniversitesi
Haziran 2004
Haziran 2004• Certificate of Achievement for graduating as the top student from the Food Engineering Department of Cukurova University
Çukurova Üniversitesi
Burslar
2022 - 2023
2022 - 20232219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu
TÜBİTAK
2010 - 2014
2010 - 2014Milli Egitim Bakanligi Doktora Bursu
Milli Eğitim Bakanlığı
2008 - 2010
2008 - 2010Milli Egitim Bakanligi Yuksek Lisans Bursu
Milli Eğitim Bakanlığı
Atıflar
Toplam Atıf Sayısı (SCOPUS): 923
h-indeksi (SCOPUS): 18
Jüri Üyelikleri
Haziran-2024
Haziran 2024Tez Savunma (Yüksek Lisans)
Elif Sultan Karabayır Tez Savunması - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Mayıs-2023
Mayıs 2023Doktora Tez İzleme Komitesi (TİK) Üyeliği
Çisem Öğre TİK Üyeliği - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Ağustos-2021
Ağustos 2021Tez Savunma (Yüksek Lisans)
Özlem Tok Tez Savunması - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Ocak-2020
Ocak 2020Tez Savunma (Yüksek Lisans)
Buse Toksöz Tez Savunması - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Ocak-2020
Ocak 2020Tez Savunma (Yüksek Lisans)
Ceren Öz Tez Savunması - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Ağustos-2019
Ağustos 2019